Építsünk idén töklugast! De hogyan fogjunk hozzá?

Építsünk idén töklugast! De hogyan fogjunk hozzá?

Tegyük a kertünket még szebbé, futtassuk fel a tököt magasra!

A kertünket mutatósabbá, hívogatóbbá tevő töklugas megépítése szerencsére nem kerül temérdek pénzbe, ráadásul külső segítség nélkül, házilag is megoldhatjuk a kivitelezést. Amellett, hogy remélhetően gazdag töktermést szüretelhetünk a szezon végén, az íves futtató esztétikailag is sokat javíthat a kert összképén. Nem beszélve arról, hogy jelentős helyet takaríthatunk meg  a kertben más növények számára.

Más szóval, a saját készítésű lugas egyrészt dekoratív, másrészt megkönnyíti a beérett termés betakarítását. Természetesen nem csupán spárgatököt, de sütőtököt, dinnyét is futtathatunk a lugasra. Ugyanígy próbálkozhatunk dísztökkel (bár ennek a termése nem ehető), illetve a szintén a tökfélék családjába tartozó uborkával.

A legegyszerűbb megoldás, ha üzletben keresünk megfizethető árú lugast. Stabil, erős futtatót akár készen is kaphatunk a nagyobb barkácsáruházakban, a kertben már csak annyi teendőnk lesz vele, hogy kiválasztunk egy kellően világos helyet, majd összerakjuk a darabjait. Az asztalos vénával megáldott kertészek saját terv alapján, akár a ház körül már meglévő, újrahasznosítható anyagokból (például hajlékony pvc csövekből, fémhálóból) is készíthetnek hasonlót.

Hogy legyen miből ihletet merítenünk, következzen néhány pompás lugas, amelyre szorgos kertészek tököt, dinnyét, uborkát futtattak!

 toklugas kertben 02

toklugas kertben 03

toklugas kertben 04

Fotó: goodshomedesign.com

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR