Ehető vagy dísztök?

Ehető vagy dísztök?

Ne edd, ha keserű!

Az utóbbi években jellemzően rengetegféle tök jelenik meg ősszel a zöldségeseknél és a piacon. Akad köztük csíkos héjú, zöld, sárga, rücskös vagy sima felületű, kerek, csúcsos, netán uborkaalakú. A tökfélékről gyakran nehéz eldönteni, hogy dísztökök vagy ehető fajták, hiszen utóbbiak között is vannak olyanok, amelyek nagyon mutatósak.

eheto vagy disztok 02

Csak kevés fajta az, amely kizárólag díszként használható és nem fogyasztható. A dísztökök a mérgező keserűanyagok közül a cucurbitacint tartalmazzák, amely hasfájást és hányingert okoz, ezért ezeket kizárólag dekorálásra használjuk (megkóstolva azonnal érezzük, hogy keserűek). Különösen szép fajta a ’Lil Pumkemon’, a ’Jack be Little’ vagy a ’Stripetti’.

eheto vagy disztok 03

Valójában minden ehető sütőtök fogyasztható nyersen is, de nem feltétlenül ízletes. Nyers salátához javasolható fajta például a krémszínű, zöld csíkos ’Sweet Dumpling’ édes gesztenyés aromájával vagy a finoman gyümölcsös ’Hayato’.

eheto vagy disztok 04

Nagyon egyszerű felismerni azt, hogy érett-e már a tök, kopogtatás által. Ha üregesen kong a tök és nem nyomható be ujjal, akkor érett. A fásodott szár és a kemény héj is az érettség jele.

eheto vagy disztok 05

A legtöbb fajta néhány hónapig tartható el, a legjobb 0 és 14 °C között tárolni őket. Dekorációs célra szobahőmérsékleten is tarthatjuk őket, ha a héj nem sérült. 0 °C alatt egyáltalán nem ajánlott a tárolás, mert a gyümölcshús nagyon hamar rohadni kezd.

eheto vagy disztok 06

A tárolás során a sütőtök nem veszti el az értékes anyagait (a karotinokat, a káliumot, a rostanyagokat, a másodlagos növényi anyagokat, a fitoszterint), ezért télen is fontos vitamin- és tápanyagforrást jelent.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR