155 kilósra hízott a Somogy megyei tökóriás

155 kilósra hízott a Somogy megyei tökóriás

A gazda első próbálkozása volt a fajtával.

A töktermesztő talán legnagyobb boldogsága és büszkesége, ha a termése szép nagyra nő. Keresztes Martinnak  a Somogy megyei Sántoson egy 155 kilós, hatalmas tököt sikerült nevelnie, melynek fajtáját és gondozását is elárulja az alábbiakban.

Idén kezdtem bele ennek a fajtának a termesztésébe. Előtte csupán elvetettük a magot és vártuk az őszt, amikor szedhetjük már le őket.

A tök fajtája "Atlantic Giant", már a neve is sugallja, hogy nem hétköznapi növény. Somogy megyében Sántos falucskában termesztettük.

szazotvenot kilos tok 02

Rendkívül sokat kell vele foglalkozni, hogy ekkorára meghízzon. Már márciusban elkezdődnek a kisebb-nagyobb tennivalók a magokkal. Ekkor nagyobb méretű cserepekbe vetünk egy-egy magot, így nyerünk pár napot, hiszen nem kell megvárni, míg jön a jó idő, ha tudjuk megfelelően gondozni a palántát.

szazotvenot kilos tok 03

Mikor jön a jó idő, kiültetjük szabadföldbe a palántákat, rendkívül helyigényes növény, tehát egy palántának akár 100 m2 is kellhet.

Mindamellett, hogy helyigényes, rendkívül sok tápanyagra és vízre van szüksége a minél jobb és gyorsabb növekedéshez. Különböző betegségektől is védjük a növényeinket, például különböző gombák és rovarok ellen.

szazotvenot kilos tok 04

Érdekesség még erről a fajtától, hogy a megfelelő tápanyag- és vízellátást követően naponta akár 20 kg-ot is képes nőni.

Nagyon büszke vagyok, hogy első próbálkozásra egy 155 kg-os tököt sikerült nevelnem. Nagy izgalommal vágunk bele a következő szezonba.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR