Egy tipp a szép formáért.
Főzőtök, sütőtök, dísztök: ismét itt a tökszezon a kertben! Nem könnyű azonban megállapítani, hogy mikor érett már teljesen a tökünk, mert ez nem csak a nagyságtól, de a fajtától is függ. Létezik azonban egy trükk, ami egyébként a dinnyevásárlásnál is hasznosítható.
A szakértők szerint, amikor megkopogtatjuk és üreges vagy kongó hangot hallunk, akkor a tök készen áll a betakarításra. Ugyanakkor a száraz, fásodó szár is jelzi, hogy itt az idő! Az nagyon fontos, hogy az első fagyok előtt betakarításra kerüljenek a tökfélék. Lényeges, hogy a tököt szárral együtt vágjuk le – ez esetben ugyanis hosszabb ideig eltartható.
Annak érdekében, hogy a tökfélének szép legyen a formája, és ne laposodjon el ott, ahol a talajjal érintkezik az érés során, terítsünk egy réteg puha szalmát a termés alá. A szalmaágy a rothadást is megakadályozza.