Miért veszélyes a kerti zöldhulladékot az erdő-mező szélére hordani?

Miért veszélyes a kerti zöldhulladékot az erdő-mező szélére hordani?

Elszaporodó állatok, tűzveszély, özönfajok.

A kerti munkák során keletkezett zöldhulladék (nyesedék, gallyak, levágott fű, elszáradt növényi részek, stb.) egyre nagyobb gondot jelent a szakemberek számra. Valamiért ugyanis sokan úgy vélik, hogy ezt a zöldet elegendő kihordani az erdő-mező szélére, hiszen úgyis lebomló növényi anyagról van szó. Pedig ez nem így van: a zöldhulladék lerakása illegális, ezért szabálytalan és büntetendő, ráadásul maga a termék veszélyes hulladéknak számít!

kerti zoldhulladek erdo mezo 02

A szakemberek most pontokba szedve világítják meg, hogy a jelenség miért is aggasztó:

• a természetvédelmi szakembereknek rengeteg munkát ad a hulladék kezelése, elszállítása,

• nem ritkán a zöldhulladékot a természetvédelmi területekre hordják ki,

• a kihelyezett halmok nagyban befolyásolják a vadon élő állatok élőhelyét, táplálékforrásait és viselkedését, ezzel az ember számára is sok bosszúságot okozva,

• a zöldhulladék kupacok a rágcsálók elszaporodásának kedveznek, amelyek így a kertes házaknál is jobban elszaporodnak. Betegséget terjesztenek, odavonzzák a rókákat.

• a kihelyezett fűnyesedék és hullott gyümölcs kupacok között előszeretettel keresgélnek a vaddisznók is. Az állatok belterületen való nem kívánt megtelepedését és állandó jelenlétét segítjük ezzel elő, ami rengeteg problémát okoz a településeken.

• az elszáradt örökzöldek gallyai, levelei fokozottan tűzveszélyesek, bennük a lebomlási folyamatok hatására öngyulladás is keletkezhet. Ez hatalmas veszélyt jelent mind a lakosokra, mind a természetes élőhelyeink élővilágára nézve.

• az örökzöld tájidegen növények megváltoztatják a talaj kémhatását is, romlik a talaj minősége, csökken a humusztartalma, sérül az értékes talajélet.

• a zöldhulladék alatt szinte semmilyen növény nem képes életben maradni. A kupacok gátolják az erdő felújulását, az ilyen halmok alatt a facsemeték elpusztulnak, az értékes őshonos vegetáció sérül.

• kiszabadulnak az invazív gyomok (pl. parlagfű, aranyvessző, japán keserűfű) és a kerti dísznövények (pl fügekaktusz, orgona, tuja) a települések közelében. Ezek rövid idő alatt képesek kiszorítani az őshonos növényeket élőhelyükről, jelentősen megváltoztatva így a terület biodiverzitását.

• a kertünkből kikerülő talaj is tartalmazhatja a nem kívánatos fajok szaporító képleteit. Elég egy gyökér-, illetve gumómaradvány ahhoz, hogy a természetes élőhelyeken nem kívánatos fajoknak kedvezzünk.

• nem túl szép látvány a sok a kupac, a természetes élőhelyek szépsége is sérül.

Mit tehetünk a kertünkben keletkező zöldhulladékkal?

Mindenekelőtt komposztálhatunk. Számos település segíti a közösségi komposztálást is, van, ahol összegyűjtik a zöldhulladékot egy közös komposztálóba, máshol ingyenes komposztálót biztosítanak. Mi is jól járunk a komposztálással, hiszen nemcsak értékes kerti anyaghoz jutunk, de a szemétszállításra is kevesebbet kell költenünk.

Amennyiben nincs más megoldás, akkor az elszállíttatás lehetőségét válasszuk. Semmiképp se tüzeljünk (ez is illegális), vagy hordjuk ki a kupacokat az erdőszélre!

Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR