A mennyiség is fontos.
A komposzt rendkívül értékes anyag a növényeink számára, érdemes a kertben készítenünk, így nem csak a kedvenceiknek teszünk jót, de a szemétmennyiségünk is látványosan csökkenni fog. Vigyázat, a komposztáló nem egy feneketlen láda, ami vég nélkül elnyel mindent, akad, ami oda való és van, ami nem. Azt sem árt tudni, hogy melyek azok az anyagok, amelyek csak kis mennyiségben kerülhetnek a komposztálóba.
Ez mehet a komposztra:
- Zöldhulladék, lágyszárú kerti növények
- Levágott fű: hagyjuk némileg megszáradni, így nem rohad be a komposzt. A jó szellőzés érdekében célszerű levágott ágakkal, gallyakkal keverni.
- Lomb
- Használt virágföld
- Elhalt, elszáradt szoba- és balkonnövények
- Mérgező növények (a mérgező komponensek lehullanak a bomláskor)
- Szerves konyhai hulladék: zöldség-, gyümölcsdarabkák, nyesedékek, teafilter, kávézacc, száraz kenyér (kis adagban)
- Alom és apró ürülék a növényevő állatoktól (tengerimalac, hörcsög, nyúl)
- Fűrészpor
- Lótrágya
Ezeket először aprítsuk fel:
- Fahulladék, gallyak, ágak
- Vastag, bőrszerű levelekkel rendelkező növények (pl. babérmeggy, azálea, rododendron)
- Biocitrom, biobanán héja
- Tojáshéj
- Papír és karton (de nem fényes, színes papír, nyomtatott anyag)
Ezeket csak kis mennyiségben tegyük a komposztba:
- Fahamu: csak kezeletlen fából és csak keveset
- Vágott virág (kivéve, ha peszticiddel kezelték)
- Dió és tölgy lombja (növekedésgátló anyagot tartalmaz)
Ne kerüljenek a komposztra:
- Szervetlen anyagok, pl. műanyag, fém, kő, agyag, stb.
- Egyéb konyhai hulladékok: hús, szalámi, hal, sajt, tészta, rizs, stb.
- Dióhéj (nagyon lassan bomlik)
- Főtt, sült ételek
- Beteg növényi részek, magot érlelő gyomok, gyökeres gyomok
- Barna- és feketeszén hamuja
- Grill faszén
- Cigarettacsikk
- Zsír, olaj
- Macskaalom (gyakran tartalmaz illatanyagot)
- Madarak és kutyák ürüléke (parazitákat tartalmazhat)