A konyhai hulladék érték.
A bokashi egy japán szó és azt a folyamatot írja le, amikor a szerves hulladékot mikroorganizmusok (például tejsavbaktériumok) segítségével fermentáljuk. A végeredmény pedig egy komposzthoz hasonlatos trágya lesz, mégpedig ételmaradékból, zárt rendszerben, azaz egy vödörben. A bokashinak nincs szüksége komposzthalomra vagy kertre és a lebomlása is gyorsabb. A bokashi korpát mikroorganizmusokkal oltják be, ami a hulladékot megerjeszti és "előemészti", így hatékonyabban átalakítja a kertben történő felhasználásra. A gyorsasághoz hozzájárul, hogy a mikroorganizmusok oxigén nélküli, anaerob környezetben dolgoznak. Ráadásul szinte bármit beletehetünk a bokashi komposztáló vödörbe, beleértve a főtt ételmaradékot is. A konyhai hulladékból így környezetbarát és fenntartható módon értékes anyagot nyerünk.
Fotó: Tiffany Lei
Ajánlatos azoknak, akiknek nincs kertjük, viszont a konyhai szervesanyag-hulladékot ugyanúgy termelik. A bokashi egy vödörben zajlik, miközben ugyanúgy értékes trágya képződik, aminek a balkonon növő fűszer- és dísznövények mellett akár a szobanövények is örülhetnek.
Fotó: Tiffany Lei
Fontos tudni, hogy a bokashi előállítása jár némi kellemetlen szaggal, leginkább egy erjedt, édes-savanyú szagra kell készülni. Ez egyeseknek zavaró lehet, de ha a fedelet lecsukjuk, akkor nem feltétlenül érezzük. Ha mégis, érdemes a vödröt nem a lakásban, hanem például a pincében vagy a garázsban tartani.
Fotó: Tiffany Lei
A bokashi készítése 3 egyszerű lépésben:
1. Először is elengedhetetlen egy bokashi vödör beszerzése. A vödör alján egy szűrőt és egy kifolyócsövet, a tetején pedig egy szorosan záródó fedelet találunk. Érdemes beruházni egy készen kapható vödörre, de ha valaki szereti a barkácsolást, akár maga is készíthet egyet a neten fellelhető útmutatók alapján. A vödör mellett szükségünk lesz egy indulókultúrára, ezek a mikroorganizmusok aktiválják a fermentálást. A bokashi „induló” komposztkultúra is beszerezhető az interneten.
Fotó: Tiffany Lei
2. A vödörbe fogjuk gyűjteni a szerves hulladékot, vagyis a nyers, főtt, de nem penészes konyhai hulladékot, amit apróra vágva teszünk majd bele. Szinte bármi kerülhet a vödörbe, de a zsírokat, húsokat, édességet csak korlátozott mértékben adjuk hozzá, különben romlik a folyamat hatékonysága.
Körülbelül egy csésze indítókultúra kerüljön a vödör aljára, erre néhány cm vastagon hulladék jön, majd újabb adag kultúra. A rétegezéssel töltsük meg a vödröt, a legfelső réteg indítókultúra legyen. Fontos, hogy az egyes rétegeket erősen lenyomjuk, mivel a bokashi csak anaerob, azaz oxigénmentes körülmények között működik.
Fotó: Tiffany Lei
3. Elkészül a komposztunk: a bokashi 4-6 hét alatt humuszban gazdag termőföldet állít elő. Nagyon fontos, hogy a vödörből kikerülő anyag savas, megégetheti a növényeinket. Emiatt szétterítve az ágyásban legalább 2 hetet várjunk még, mielőtt ültetünk!
Fotó: Tiffany Lei
Ha olyan kész rendszert vásárolunk, amely alján beépített csap van, akkor néhány naponta le kell csapolni a vödröt. Az így kapott folyadékot, vagyis a komposztteát fel lehet hígítani (növények permetezéséhez is), vagy értékes tápanyagként a locsolóvízhez keverni, de tökéletesen alkalmas lefolyó, WC tisztítására, mivel hasznos baktériumokkal van tele.
Forrás: Agroforum.hu | Hogyan készítsünk Bokashi komposztot 5 egyszerű lépésben?