Miként gondozzuk megfelelően az őszirózsákat?

Miként gondozzuk megfelelően az őszirózsákat?

Késői táplálékforrás.

Az őszirózsák októberben bontanak szirmot és egész sokáig virágozhatnak, így késő ősszel is táplálékforrást jelentenek a rovaroknak. Kedvelt fajok a törpe őszirózsa, a kopasz őszirózsa, a mirigyes őszirózsa, a tűlevelű őszirózsa és az ázsiai őszirózsa.

oszirozsakat mikent gondozzuk 02

Több törődést igénylő növény, mint a nyáron nyíló kerti őszirózsák. A bőséges virágzás érdekében 2-4 évente tőosztással kell megfiatalítani őket.

A gazdag virágzáshoz fontos az is, hogy a nagyon forró nyári napokon öntözzük a növényt. Csak alulról locsoljuk, hogy a víz ne érje a leveleket, mert akkor a lisztharmatfertőzés esélyét növeljük.

oszirozsakat mikent gondozzuk 03

Egyszer egy évben meghálálják a szerves trágyázást is, például a komposztot. A terítés optimális ideje a tavasz. Késő ősszel, a virágzást követően vagy tavasszal érdemes a növényeket a talajszintig visszavágni, ez is a következő évi gazdag virágzást biztosítja.

oszirozsakat mikent gondozzuk 04

Általában az őszirózsák többsége (az érzékenyebb fajok kivételével) nem igényel téli védelmet. Nem árt azonban egy lombtakaró réteg, mert ez további tápanyagokkal gazdagítja a talajt is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR