A leander szaporítása dugványról – de hogyan készítsünk dugványt?

A leander szaporítása dugványról – de hogyan készítsünk dugványt?

A fiatal leander idővel terebélyes fácskává vagy bokorrá nő. De mit tegyünk, ha szeretnénk belőle még egy ugyanolyat? Természetesen vásárolhatunk egy újabb csemetét, de más, pénztárcabarát megoldás is létezik.

Akár magunknak, akár ajándékba szeretnénk egy újabb példányt nevelni, szaporítsuk dugványról ezt a hamisítatlan mediterrán hangulatot árasztó gyönyörű növényt. De hogy hogyan történik mindez pontosan? Az alábbiakból kiderül!

Leanderdugvány készítése

Még mielőtt nekiállnánk, hogy kézbe vegyük a leandert, nagyon fontos tudnunk, hogy mérgező növénnyel állunk szemben. A legjobb, amit tehetünk, hogy gumikesztyűt húzunk, és hosszú ujjú felsőben, védőszemüvegben állunk neki a munkának. A leanderdugványokat tartsuk távol a gyermekektől és házi kedvenceinktől.

Mérgező mivolta ellenére a leander hazánkban is igen népszerű és közkedvelt dézsás növény. A legideálisabb és leggyorsabb megoldás a dugványról való szaporítása. Két lehetőség közül is választhatunk ennek során:

1. Készíthetünk dugványt a fiatal, zöld csúcshajtásokból. Erre a vegetációs időszakban gyakorlatilag bármikor sort keríthetünk.

2. Ősszel is készíthetünk félfás dugványt azokból az azévi új hajtásokból, amelyek már éppen kezdenek fássá válni.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az esetek többségében a zöld hajtáscsúcsból készült dugvány hamarabb meggyökeresedik.

leander dugvany 02

A leanderdugványok gyökereztetése

15-20 cm hosszú dugványokat vágjunk az anyanövényről. A dugványok készítésénél a vágásokat egy-egy levélhónalj alatt ejtsük. A dugványokról távolítsuk el az alsó leveleket, csupán a dugványok csúcsán elhelyezkedő leveleket hagyjuk meg. A dugványokat állíthatjuk gyökereztető szert tartalmazó vízbe, de akár azonnal le is duggathatjuk azokat.

A leanderdugványokat szerves anyagokban gazdag, tápdús ültetőkeverékbe, például komposztba dugjuk le. Vannak, akik a dugványok alsó részén apró bevágásokat ejtenek, hogy ezzel is elősegítsék a gyökerek fejlődését. A dugványok végét mártsuk por alakú gyökereztető hormonba, majd dugjuk le ültetőkeverékkel megtöltött cserepekbe.

Ha szeretnénk egy kicsit meggyorsítani a dugványok kigyökerezését, a cserép alá tehetünk palántamelegítő alátétet. Instant páradús "melegházat" is készíthetünk a dugványoknak úgy, hogy a dugványt a cseréppel együtt nejlonzacskóval fedjük le. A növényre húzott zacskó segít benn tartani a nedvességet és gondoskodik a magas páratartalomról, amely szükséges a gyökérfejlődéshez.

Ha tavasszal, zöld hajtásvégről készítünk dugványt, rendszerint őszre lesz "készen" a kigyökeresedett új növény. A félfás dugványról, ősszel történő szaporítás esetén az eredmény, azaz a gyökeres utód tavaszra várható.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR