Miként metsszük és csípjük vissza az uborkát?

Miként metsszük és csípjük vissza az uborkát?

Ne csak kússzon.

Az uborka metszése vagy visszacsípése – akárcsak a paradicsom esetében – nem mindig kívánatos. Attól függ, hogy melyik uborkafajtát termesztjük, és miként műveljük. A visszacsípés és a metszés a saláta- és kígyóuborka esetében teljesen ésszerű, a szabadföldi uborkánál viszont szükségtelen munka.

uborkat csipjuk vissza 04

Kúszónövény megzabolázva

A saláta- és kígyóuborkákat az üvegházban, termesztőberendezésben történő termesztésre szánják. Ezek a fajták nagyobb meleget, magasabb pártartalmat igénylenek, támberendezések, huzalok segítségével üveg alatt nevelgetik őket.

A terméshozam optimalizálása érdekében és azért, hogy minél többet tudjunk szüretelni, a kígyó- és salátauborkákat ajánlatos időnként visszacsípni, ezzel tartjuk egyensúlyban a zöld részek burjánzását és a termésképződést. Annak érdekében, hogy a palántákat ne gyengítse a korai terméshozás, és hogy elvadult hajtások se fejlődjenek, a műveletet akkor szokás először elvégezni, amikor az uborka oldalhajtásai elérik a 60-80 cm-t. A legjobb módszer erre, ha két ujjal a lecsípjük a hajtást, a virágrüggyel együtt. Amikor a termés fejlődik, kicsíphetjük azokat az uborkákat is, amelyek közvetlenül a száron fejlődnek. Az oldalhajtásokat 40 cm magasságig maradéktalanul, majd e fölött 2 levél után, később 3-4 levél után visszacsípjük. Ezzel megakadályozzuk a zöld falat alkotó hajtásrendszer elburjánzását, amely végül is kezelhetetlenné tenné az állományt.

uborkat csipjuk vissza 02

Jöhet a metszőolló

Amint a saláta- vagy kígyóuborka felkapaszkodott a huzal tetejére, ajánlatos az uborkánk fő hajtását kezelésbe venni a metszőollóval. Mindkét felső oldalhajtást hagyjuk metszés nélkül növekedni. A metszéssel megakadályozhatjuk, hogy a kis termések kiszáradjanak és lelökődjenek, emellett segítjük a növény növekedését és a termések fejlődését. A metszés megakadályozza, hogy az uborka a földre lógjon, amivel csökkentjük a gombás betegségek kockázatát is.

uborkat csipjuk vissza 03

Kivétel: a szabadföldi uborka

A salátauborkától különbözik a szabadföldi uborka, amely nem az üvegházban, hanem a szabadban termesztünk. Metszésre itt csak akkor van szükség, ha a veteményesben, ágyásban a növények túlságosan elterjednek. Általánosságban elmondható, hogy metszés és visszacsípés nélkül termeszthetjük.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR