Hogyan tartsuk frissen a gyökérzöldségeket télen?

Hogyan tartsuk frissen a gyökérzöldségeket télen?

A zöldségtermesztés sok hobbikertész számára kellemes és nem kevésbé hasznos elfoglaltság. Mi legyen azonban a megtermelt, de fel nem használt tetemes mennyiséggel? Hogyan tehetjük el télire, hogy a termés tavaszig friss és ép maradjon?

A nem is olyan távoli múltban igen elterjedtek voltak a zöldségvermek. Bár a célnak nagyrészt megfeleltek, használatuk esetenként hátrányokkal járt. Nem mindig bizonyultak időjárásállónak, a védetlen helyen elvermelt termést megdézsmálták a rágcsálók, enyhébb teleken elönthette a vermet víz. Ez pedig a zöldség elrothadásával, részbeni vagy teljes megsemmisülésével járt.

Szerencsére léteznek egyéb módszerek is a zöldség téli tárolására, amelyeket évszazadok óta alkalmaznak a mezőgazdasági gazdálkodók, termelők.

gyokerzoldsegek teli tarolasa 01

Mit kell tudnunk, mielőtt zöldségtárolásra adjuk a fejünket?

Rendkívül fontos, hogy átnézzük a tárolásra szánt zöldségeket. Nézzük meg, van-e köztük sérült darab. Ha a rothadás apró jeleit látjuk egyik-másikon, azokat ne próbáljuk eltenni. Egy bomlásnak indult gyökérzöldség a többit is rothadásnak indíthatja. Ugyanez igaz például a burgonyára, ahol elég egyetlen rossz burgonyaszem ahhoz, hogy az egész zsák kárba vesszen.

Találnunk kell továbbá egy megfelelő helyet, amelyik alkalmas nagyobb mennyiségű zöldség tárolására. Itt lényegesen nagyobb mennyiségre gondolunk, mint amennyit egy kis család a fagyasztóban is tud tárolni felhasználásig.

Ráadásul, amint ez köztudott, a fagyasztó az egyik legkevésbé szerencsés választás a burgonya, hagyma vagy a gyökérzöldségek tárolására. Pedig a gyökérzöldségek kiválónak eltarthatók, csak éppen máshol, például a szabadban.

Mindenekelőtt a legjobb, ha a leghető legkésőbb ültetjük el a zöldségeket, hogy minél később fejlődjenek ki. Az így kialakult vastagabb héjuk is csak még alkalmasabbá teszi azokat a téli tárolásra.

Még egy alapszabály a gyökérzöldségek tárolásával kapcsolatban, hogy a lehetőleg közvetlenül a tervezett elfogyasztás vagy tárolás előtt takarítsuk be azokat. Így a zöldségek megőrzik a tápértéküket és friss ízüket.

gyokerzoldsegek teli tarolasa 03

Egy másik lényeges tudnivaló a hosszú eltarthatósággal kapcsolatban, hogy a gyökérzöldségeket csak bizonyos időjárási körülmények esetén ássuk ki a földből. Gondolunk arra, hogy a legoptimálisabb, ha a zöldségeket 2-3 száraz napot követően ássuk ki. Ily módon a gyökérzöldségek nedvességtartalma nem lesz túl magas. A kiásás vagy kihúzgálás után hagyjuk a zöldségeket pár óráig a napon, hogy a föld leszáradjon és magától leperegjen a termésről.

Végül, legyünk körültekintőek azzal kapcsolatban, hogyan kezeljük a gyökérzöldséget a tárolás előtt. Először is ne mossuk meg azokat. Csak 1-2 cm ráhagyással a levélkoronájukat vágjuk le. Ezt még a kertben megtehetjük. Cékla esetén a szárból 2-3 cm-t hagyjunk meg. Ezeket a zöldségeket tehát csak a felhasználás előtt mossuk meg.

gyokerzoldsegek teli tarolasa 04

Hogyan készítsünk zöldségtárolót?

Ha tehát arra jutottunk, hogy a tárolandó gyökérzöldségek mennyisége miatt tartós zöldségtárolóra lesz szükségünk, tegyünk próbát az alábbi, nem bonyolult megoldással. Egyszerűen kivitelezhető, hatékony eljárás, amely nem igényel túlzott energiabefektetést sem. Ráadásul pénztárcabarát, és évszázadok hagyománya igazolja a hatásosságát. Lényege nem más, mint szalma és talaj egymásra rétegzése. Következzen néhány egyszerű lépésben, miről is van szó:

1. Mindenekelőtt találjunk egy megfelelő helyet a tároló megépítésére. A szabadban olyan sík területet keressünk, ahol az eső vagy az olvadó hó nem gyűlhet össze. Ha megvan, szórjunk le a földre egy kb. 100-120 cm átmérőjű körben 15 cm vastagon egy réteg szalmát.

2. Mint már fent említettük, nagyon fontos, hogy előzőleg átnézzük a tárolni kívánt zöldségeket. Beteg, sérült példányokat ne tegyünk az egészségesek közé. Ezt követően a zöldségeket kúp alakban halmozzuk fel a szalma tetején.

3. Ezután Most szórjunk a zöldségekre egy laza réteg szalmát, kb. 15-20 cm vastagon.

4. Ezt követően fedjük be a szalmát 15 cm vastagon száraz földdel. A szükséges szellőzés érdekében a halom tetején egy foltban hagyjuk szabadon a szalmát. A tároló belsejében kialakuló ideális hőmérséklet 0-5 °C között lesz.

Ezzel máris elkészült a téli zöldségtárolónk, amelynek köszönhetően a gyökérzöldségek tavaszig kiváló állapotban eltarthatók.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR