Nemcsak 18+ lehet vérsóskád

Nemcsak 18+ lehet vérsóskád

A jellegzetes, spenótszerű növény a konyhakert dísze lehet idén tavasszal: salátaként fogyasztható a vörös eres levele.

A vérsóska (Rumex sanguineus var. sanguineus) Európában, Délnyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában előforduló, egyedülállóan jellegzetes levélzettel rendelkező évelő. Gyors növekedésű, kiválóan alkalmas a konyha- vagy fűszerkert szegélynövényének.

A növény a spenóthoz hasonló alacsony, kb. 20-30 cm magas és ugyanilyen széles levélcsokrot fejleszt. A levelek sötétzöldek, mély céklavörös színű erezettel, amely különösen a hűvösebb hónapokban válik hangsúlyossá.

versoska 01

Hosszú szárakon elhelyezkedő, nem különösebben feltűnő zöldes virágzata kora nyáron jelenik meg. Elvirágzás után alaposan nyírjuk vissza, ezzel megfiatalítva a lombozatot. A megjelenő virágzatot azonnal is eltávolíthatjuk, ezzel elkerülhetjük a felmagzást, illetve azt, hogy a növény túlbokrosodjon. A spenőthoz hasonló ízű fiatal, zsenge leveleit takarítsuk be. Salátákhoz kiváló.

Vegyes ültetésű konténeres növényként, illetve balkonládában szintén tartható. Jellemzően az elhullajtott magjairól újra kihajt. Kora tavasszal tőosztással könnyen szaporíthatjuk.

A kertben napos, esetleg félárnyékos fekvésbe telepítsük. A jó vízelvezetésű, agyagos, semleges vagy lúgos kémhatású, közepesen nyirkos talajt kedveli.

Termesztése során arra ügyeljünk, hogy a házas és meztelencsigák megrághatják a leveleit. Komoly kártevője nem ismert; levélrozsda, illetve levélfoltosság esetenként károsíthatja.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR