Mikor és hogyan ültessük át az orchideát?

Mikor és hogyan ültessük át az orchideát?

Orchideatartásra egykor csak a jól felszerelt melegházzal rendelkező, legelszántabb hobbikertészek vállalkoztak. Manapság azonban már bárki nyugodtan belevághat e pompás növény nevelésébe.

Az orchidea viszonylag könnyen gondozható, feltéve, hogy biztosítani tudjuk számára a megfelelő környezeti feltételeket. Van azonban valami, amitől valósznűleg valamennyien tartunk egy kicsit: mi a helyzet, ha úgy alakul, hogy át kell ültetnünk az orchideát?

Az orchidea gondozása alapvetően eltér a többi szobanövényétől: ahelyett, hogy a növény gyökerét egy cserép virágföldbe ültetnénk, olyan laza anyagokból álló ültetőkeverékkel kell elfednünk azt, mint például a fakéreg, a faszén vagy a moha. Mondhatni, ez a legkritikusabb része az orchidea nevelésének, mivel igen fogékony a különböző növénybetegségekre, és átültetéskor ugyebár a gyökerek szabadon vannak. De pánikra semmi ok: egy kis odafigyeléssel tökéletesen sikerülhet a művelet.

orchidea atultetese 02

Az orchidea átültetése

A sikerhez fontos, hogy az orchideát a megfelelő időben ültessük át. Két lényeges dologból derül ki, hogy vajon szükséges-e az átültetés. Az első, ha a növény kinőtte a cserepét. Ekkor azt figyelhetjük meg, hogy fehér kis gyökérkezdemények próbálnak utat törni maguknak mindenütt a cserép nyílásain át. Ez biztos jele annak, hogy a növény kinőtte az addigi otthonát.

A másik ok, amiért szükségessé válhat az orchidea átültetése, amikor az ültetőközeg kezd túlságosan lebomlani. Az orchidea alapvetően darabos közegben érzi jól magát, de amikor az elkezd kisebb darabokra bomlani, jócskán veszít a vízelvezető képességéből. Ekkor az ültetőközeg kicserélésével tudjuk ismét biztosítani a növény gyökere számára az életet jelentő légáramlást.

Azzal is tisztában kell lennünk, hogy az év melyik időszaka a legideálisabb az áültetésre. Ha Cattleya orchideát, illetve más, szárgumós orchideát tartunk, az átültetést elvirágzás után végezzük el, mielőtt a gyökérzet növekedésnek indulna.

Minden más orchidea esetében az átültetésre gyakorlatilag bármikor sort keríthetünk, bár azt tartsuk szem előtt, hogy rendszerint nem tanácsos akkor háborgatnunk a növényt, amikor éppen virágzik.

orchidea atultetese 01

Hogyan ültessük át az orchideát?

Olyan cserepet válasszunk, amelynek az átmérője 3-5 cm-rel nagyobb, mint az előzőé volt. Az orchidetermesztők általában speciális cserepet használnak: ennek felszíne körben lyukacsos, hogy ezáltal is biztosítva legyen a gyökerek megfelelő szellőzése; de természetesen a hagyományos agyagcserép is megfelel a célra.

Az orchidea-ültetőkeveréket szórjuk egy nagy lavórba vagy vödörbe, majd öntsük le forró vízzel. Miután a víz szobahőmérsékletűre hűlt, öntsük le a vizet az ültetőkeverékről és hagyjuk jó lecsöpögni.

Az egyik legfontosabb tudnivaló az orchidea átültetésével kapcsolatban, hogy a növény rendkívül érzékeny a különböző kórokozókra és baktériumos fertőzésekre. Éppen ezért öntsünk kb. 4 liter vízbe 1 dl háztartási hipót és keverjük el. Ebbe a fertőtlenítő oldatba süllyesszük le az ültetőedényt, illetve tegyünk bele minden olyan szerszámot és eszközt, amellyel az orchidea átültetése során dolgozunk. A munka különböző fázisai között pedig mossunk kezet.

orchidea atultetese 04

A növény gyökerét óvatosan húzzuk ki az ültetőkeverékből, majd vízzel mossuk le. Éles ollóval vágjuk le a barnás színű, illetve rothadásnak indult gyökérdarabokat. Az új ültetőedényt töltsük meg a még nedves ültetőkeverékkel, majd ültessük el az orchideát úgy, hogy a gyökerének a legteteje kilátszódjon az ültetőközegből. Pálcikával igazgassuk el az ültetőközeget, hogy eléggé tömör legyen a gyökerek között. Ezt követően az orchideát sűrűn permetezzük legalább egy héten keresztül, amíg az új gyökérhajtások meg nem jelennek.

Nem kell tehát, hogy bárkit is elriasszon az orchidea átültetésének a gondolata. Csak várjuk ki a megfelelő időpontot, biztosítsuk az ideális környezeti viszonyokat, hogy a féltve őrzött növényünk még sokáig örömet tudjunk szerezni nekünk, orchideabarátoknak.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR