Mikulásvirág, karácsonyi kaktusz: fontos, hogy tudd ezeket róluk!

Mikulásvirág, karácsonyi kaktusz: fontos, hogy tudd ezeket róluk!

Az ünnepi díszbe öltöztetett decemberi otthon elmaradhatatlan élő kellékei, amelyek még mindig tartogatnak meglepetéseket.

Mégsem virág a Mikulásvirág? Vajon hány méter magasra nőhet meg? Milyen gondozást igényel a virágzási idejéről elnevezett karácsonyi kaktusz?

Karácsonyi kaktusz

A leghálásabb szobanövényeink egyike, kifejezetten igénytelen minden mostoha körülmények ellenére is szépen növekszik, és egész komoly méretet is elérhet. Ám ha nem foglalkozunk vele eleget, akkor nem virágzik, pedig virágai gyönyörűek, és viszonylag sokáig megmaradnak, nem csak karácsonykor.

A virágzás megindítására már kora ősszel gondolnunk kell. Szeptember közepétől csak visszafogottan locsoljuk a növényt, viszont hetente adjunk neki tápoldatot.

Ami a legfontosabb: ha már letettük valahová, ne változtassuk a helyét, még csak ne is fordítsuk el a cserepét. Ha a levélkéin megjelentek a bimbók, növelhetjük a vízmennyiséget.

mikulasvirag karacsonyi kaktusz 03

Mikulásvirág

A jellegzetes karácsonyi lakásdísz származási helyén, Közép-Amerikában akár 3 méter magasra is megnőhet. Bár a neve szerint virág, a valóságban mégsem az, hiszen csak a fellevelei színeződnek pirosra. Egy ideig szépen virít, aztán legnagyobb bánatunkra elhullajtja felső leveleit, és onnantól kezdve hiába várjuk, hogy újra "virágozzon".

Pedig ha jól gondozzuk, még az is megtörténhet. Tegyük világos, de hűvös, 15 foknál nem melegebb helyre. Tűző napfény ne érje. Csak akkor locsoljuk meg, amikor földlabdája már szikkadt. A huzatra érzékeny. Ha jól eltaláljuk a helyét, legalább két hónapig virít. Utána eldobálja a leveleit, részben a zöldeket is. Február körül vágjuk vissza 10-15 cm-re a növényt, és drasztikusan csökkentsük az öntözést.

mikulasvirag karacsonyi kaktusz 02

Tavasszal, amikor megjelennek rajta az első hajtások, ültessük át. Ha színes leveleket is szeretnénk látni rajta, akkor naponta legalább 12-14 óráig tartsuk sötétben, (pl. tegyünk rá egy kartondobozt). Amikor a levelei újra színesedni kezdenek, nyugodtan visszatehetjük a régi helyére.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR