Mikulásvirág tippek és trükkök

Mikulásvirág tippek és trükkök

Erőtől duzzadó, harsány, csodaszép ünnepi dísz, vagy szomorú csontváz? Csak rajtunk áll...

A mikulásvirág már-már része a karácsonyi díszeknek ugyanúgy, mint a fények a gömbök és az adventi koszorú. November végétől több ezer vörös levelű növény fogadja a vásárlókat a szupermarketek bejáratánál. De mi lehet a baj, hogy sokszor már a karácsonyra ezekből a buja színpompás növényekből csak egy szomorú csontváz, és néhány levél marad meg?

Mikulásvirág

Az első és legfontosabb tisztázni, hogy a mikulásvirág díszítő értéke nem a virága, hanem a különböző színárnyalatú (piros, rózsaszín, halványsárga vagy „összemosott”) szabályos rozettát alkotó, nagy méretű fellevelei adják. Annak érdekében, hogy a növény maximális élvezetet nyújtson számunkra néhány fontos dolgot figyelembe kell venni.

A mikulásvirág nem tűri a hideget!

A növények nagyon érzékenyek a hidegre, a huzatra és a hirtelen bekövetkező hőmérsékletváltakozásra. Mostanában megjelentek a boltokban a mikulásvirágok, melyek  gyakran a szupermarketben a bejáratnál a hidegre vannak kitéve. Még ha a növények szépen is mutatnak a kirakatokban, egy ilyen hideg sokkolóan hat a növényre és bár vásárláskor a teljes virágzásban vannak, néhány napon belül ledobják levelüket. Ezért jobban oda kell figyelni, hogy milyen üzletből választunk mikulásvirágot.

Mikulásvirág

Szállítás csomagolva!

Ha hideg van, akkor is ajánlott, hogy szállításnál úton hazafelé jól be legyenek csomagolva a növények, hogy megvédjük őket a hideg ellen.  Mielőtt vásárolunk egy mikulásvirágot érdemes egy pillantást vetni a talaj állapotára. Száraz-e a virágföld, vagy alaposan át van itatva? Ha nem látjuk jól, akkor ujjunkkal tapogassuk meg a virágföldet. Az egészséges mikulásvirág sok vastag hajtással és gazdag zöld levelekkel rendelkezik, sok színes fellevél található rajta és közepén vannak a sárga virágok. A fodros levelek nem az új divatot mutatják, hanem a helytelen gondozás eredménye.

Öntözés langyos vízzel!

Otthon a mikulásvirágot egy fényes meleg helyre helyezzük, ahol nem éri közvetlen napfény. Szobahőmérsékletű vízzel öntözzük, de csak mértékletesen. A túl sok vizet a mikulásvirág nem bírja, a pangó vízre a levelek lehullatásával reagál. Ezért fontos, hogy csak akkor öntözzünk, ha a talaja majdnem száraz.

Mikulásvirág virágoztatása!

A mikulásvirág ugyanúgy, mint a krizantém rövidnapos növény, tehát a nappalok rövidülésével, azaz ősz végére hozza a virágokat. Ha magunk szeretnénk a mikulásvirágot virágoztatni megtehetjük úgy, hogy a rövidnappalt a növény számára szimuláljuk. Hat hétig minden nap legalább tizennégy órát egy sötét szobában tartsuk annak érdekében, hogy a növényünk rövidnappalos körülményt érezzen. Ezt megtehetjük úgy, hogy kora délután leengedjük a redőnyöket még mielőtt kint a szabadban is sötét lenne. Alternatív módszerként kartondobozzal vagy egy vödör is le lehet fedni a cserepeket. Ily módon virágzásra ösztönözzük a növényeket és már karácsony előtt virágozni fog.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk és betartjuk, akkor a mikulásvirágunk vitathatatlanul az egyik legszebb szobanövényünk lesz az adventi időszakban!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR