Milyen cserjék virágoznak egész évben?

Milyen cserjék virágoznak egész évben?

Ha folyamatosan virágzó díszcserjéket szeretnénk a kertünkbe, akkor ezeket a növényeket válogassuk össze.

Ha a díszcserjéket ügyesen válogatjuk össze, tavasztól nyár végéig mindig lesz virágzó bokor a kertünkben. Vegyünk sorra egy párat, amelyek nem igényelnek különösebb odafigyelést.

Március

Aranyvessző, aranyfa

A látványos aranyvessző akár két méter magasra is megnő, ha pedig elvirágzott, sűrű lomja miatt változatos formát lehet belőle nyírni. Az egy jó tulajdonsága, hogy a kártevők nem támadják meg. Mivel lomfakadás előtt nyílik, tavasszal és ősszel ne metsszük meg, mert akkor a virágrügyek is tönkremennek. Csakis elvirágzás után nyírjuk meg!

sorban viragzo cserjek 01

Április

Boglárkacserje

A gömb alakú, akár 3 méter magasra megnövő bokor tele van sárga virágokkal. Mivel nagyra nő, érdemes előre megkötni, kikarózni, különben elfekszik. Csak a lehajlott ágait metsszük, a kártevők nem, de a madarak kedvelik, akár fészket is raknak bele. Sarjakról szaporodik, ha nem kerítjük el őket, elterjednek akár az egész kertben. Ültetéskor érdemes réztartalmú, gyökérzáró fóliával 30 cm mélyen körbevenni.

sorban viragzo cserjek 02

Május

Jezsámen

Bármilyen talajban jól érzi magát, a fagyra és a városi klímára sem érzékeny. Akár egy családi ház magasságát is elérheti, törzse megvastagszik, megtartja a növény, így nem kell kikarózni. A fehér, fürtös virágának jázmin illata vonzza a méheket és a darazsakat. Olyan gyorsan nő, hogy képes a zsenge hajtásait önmagába beárnyékolni. Azok attól nyurgulnak, vagyis lágy szövetűek és lédúsak lesznek, amit a levéltetvek szeretnek. Ha ilyet észreveszünk a bokron, azonnal permetezzük a növényt.

sorban viragzo cserjek 03

Június

Gyöngyvirágcserje

Keskeny, oszlopos formájú, de különféle fajok kereszteződése miatt változatos méretű, így vásárláskor mindig érdeklődjünk, hogy milyen magasra nő. Jó vízelvezető talajba ültessük, nem érzékeny a szárazságra. Füzérszerű virágainak szép és finom illata miatt kedvelik a rovarok, de a kártevők kevésbé.

sorban viragzo cserjek 04

Július

Nyáriorgona

Az ibolyakék, rózsaszín vagy fehér fürtvirágai csodaszépek. A növény elvirágzás után olyan ritkás lesz ahhoz, hogy sövényt nyírjunk belőle. Több méretben kapható, van olyan fajta is, amelyet dézsában lehet nevelni. De ne feledjük, hogy a törpeméretűt is kell metszeni. Elvirágzás után a hajtások végét csípjük le. Tavaszra a hajtások végei visszafagynak, de a törzsön februárban megjelenő újak jelzik, meddig vágjuk vissza. A növény talajjal szemben nem igényes, de az időjárásra érzékeny. Vigyázzunk, hogy a szél össze ne törje, tegyük napos helyre, mert a fénytől megerősödik.

sorban viragzo cserjek 05

Augusztus

Selyemmirtusz

Hálás növény, a tűző napot szereti és minden talajt elvisel. A fehér, piros, rózsaszín, nagyméretű virága az orgonára emlékeztet, de nincs illata, bokra gyönyörű látvány. Lisztharmatos megbetegedésre csak egy-két fajtája érzékeny, válasszunk olyat, amelyik nem hajlamos rá. Fagyérzékeny, ezért az első pár évben télre falevéllel takarjuk.

 sorban viragzo cserjek 07

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR