Mindent az utcafronti fákról

Mindent az utcafronti fákról

Az utcafronti fákkal kapcsolatban jellemzően két nagyobb kérdéskör merül fel.

Jogi és kertészeti szempontok

Az egyik jogi jellegű, melyben szerepelnek az olyan felvetések, hogy ki ültethet közterületre, kié a közterületi fa, kit terhel a felelősség az itt lévő növényekkel kapcsolatban. A másik fontos téma gyakorlatiasabb, ez az utcafronti fafajokról szól, vagyis hogy mely fák a legjobb választások az ilyen jellegű közterületre, és melyeket kell kifejezetten kerülni. Ezekre a kérdésekre próbálok meg tömören és szakszerűen válaszolni az alábbiakban!

Kié a közterületi fa?

A leggyakoribb félreértés, hogy a családi, kertes ház tulajdonosa a háza előtti, tehát a kerítésen kívüli (a járda és az úttest közötti) földterületet a kertje meghosszabbításaként, annak részeként kezeli. Ez a gyakorlatban a legtöbb esetben valóban az adott ház lakójának kezelése alatt áll, hiszen ide parkol az autóval, vagy ide ültet szemrevaló növényeket, hogy dekorálja a közvetlen környezetét. Jogilag azonban ezek a területek, tehát a kerítésen kívül eső, de nem autók vagy gyalogosok használatára kijelölt földsávok közterületnek minősülnek, és az esetek szinte száz százalékában a helyi önkormányzat tulajdonát képezik, tehát a ház gazdájának szempontjából ugyanolyan idegen, mások által birtokolt földterületnek minősülnek, mint például a szomszéd kertje. Ebből logikusan következik, hogy az ide ültetett növények is az önkormányzat tulajdonát képezik, hiszen a törvény betűje szerint a növények tulajdonjoga azt illeti, akinek a földjében elhelyezkednek.

Ha én ültettem, kell engedély az utcafronti fa kivágásához?

Ez elsősorban a fás szárú, nagyobb méretű növényeket érinti (fák, cserjék), hiszen az apróbb dísznövények könnyen mozgathatók, így jogi vita, vagy valamilyen egyéb probléma (például a közlekedés akadályoztatása) a fákkal, cserjékkel áll fenn tartós, nehezebben orvosolható probléma. Így tehát, ha valaki a háza előtti utcafronti területre fát ültet, az nem lesz az övé (a termésére sem formálhat jogot!), hanem automatikusan az önkormányzat birtokába kerül. Ebből adódik az az érdekes tény, hogy az így ültetett fát az ültetője ki sem vághatja engedély nélkül, a szanálásra az önkormányzat (például a jegyző) adhat engedélyt, azonban ezt nem gyakran adják meg, jellemzően csak vagyon- vagy egészségvédelmi okokból kap zöld lámpát a kivágás, a nagyobb arányú csonkolás.

Mi indokolhatja az utcafronti fa kivágását?

Elfogadható ok lehet többek között, ha a fa gyökérzete kárt tesz a járdában, a ház falában, ha törésre hajlamos, beteg példány, vagy ha erősen allergizáló fajta. Nem elégséges ok azonban például, ha a fa levelet, termést hullat, ha takarja a kilátást, vagy ha nem lehet tőle megfelelően parkolni. Éppen ezért az utcafronti faültetésnél nagyon fontos az előrelátás, hiszen a később gondot okozó fákat nem lehet csak úgy kivágatni, ha pedig engedély nélkül végzi el valaki a műveletet, jogi eljárással, pénzbüntetéssel nézhet szembe.

utcafronti fak 01

Szabadon lehet-e ültetni az utcafrontra?

Jó felvetés az is, hogy szabadon lehet-e ültetni az utcafrontra? Mivel a fentiek értelmében ez a terület jogilag nem tartozik az épülethez, ami előtt fekszik, így elviekben engedély nélkül ültetni sem lehet rá (megint elsősorban a fás szárú növényekről, vagy nagyobb méretű cserjékről beszélünk). A gyakorlatban az utcafronti ültetést sem ellenőrizni, sem szankcionálni nem szokták, aki pedig az önkormányzatnál szabályszerűen engedélyt kér, jellemzően megkapja, sőt, a városvezetések általában szívesen fogadják az ilyen utcaképszépítő elképzeléseket. Az ültetési engedélyt rendszerint csak akkor tagadják meg, ha a benyújtott tervben invazív, tiltólistás növények szerepelnek, vagy ha a választott faj valami miatt nem alkalmazható biztonságosan, például túl magasra nő, és zavarni fogja a légvezetékeket.

Ki a felelős, ha kidől a fa?

Szintén fontos terület a felelősség kérdése. Amennyiben egy utcafronti fa kárt okoz (kidőléssel például), vagy munkát ad (mert belenő a légvezetékbe, és metszeni kell), akkor a felelősség a tulajdonosé, aki jellemzően az önkormányzat. Ez magyarázza azt a tényt, hogy az utcafronti ültetés elviekben engedélyköteles, hiszen ha a tulajdonos nem is értesül róla, hogy a területére fát ültettek, később pedig ez a fa kárt okoz, akkor joggal merülhet fel, hogy a felelősség azt terheli, aki a növényt (engedély nélkül) telepítette. Ez természetesen egy nehézkes bizonyítási eljárással járhat vitás esetben, melynek a kimenetele kétséges lehet, mindenképp az a leghelyesebb eljárás tehát, ha ilyen telepítés előtt a megfelelő engedélyek beszerzésre kerülnek, ilyenkor ugyanis a felelősség egyértelműen a terület tulajdonosáé, hiszen a tudtával és engedélyével került a növény a területre.

utcafronti fak 02

Az utcafrontra ültethető fák köre

A másik említett, szintén jelentős téma az alkalmazható fák köre. A fentiek értelmében azonnal kiszűrhetőek egyes növénycsoportok, így például mellőzni kell az ismerten allergizáló, a törésre kifejezetten hajlamos, és az invazív, tiltólistán szereplő növényfajokat. Számos egyéb, a kiszemelt hely adottságait érintő szempontot is figyelembe kell venni.

Zavaró tulajdonságok

Egyes fák „szemetelnek”, vagyis intenzíven hullatnak levelet, termést, melyek zavaróak lehetnek, főképpen, ha társasházról van szó, ahol a lakók véleménye merőben eltérő lehet a fákat illetően, de ahol autók parkolnak az utcafronton, ott is fontos körülmény ez. A légvezetékek védelme is prioritás, a vezetékekbe belenövő fákat mindenképp vágni, metszeni kell majd, ami gyakran speciális módszereket igényel (emelőkosaras jármű, alpintechnika, stb), ez pedig jelentősebb kiadást is eredményezhet. Ahol több ablak néz az utcafrontra, ott a magasra növő, dús lombú fák takarhatják a kilátást, vagy túlzott mértékben árnyékolhatnak. Bizonyos fák erős illatú virágokat hoznak, ezzel vonzhatják a méheket és egyéb rovarokat, ami kellemetlenség, de akár veszélyforrás is lehet.

Gyümölcsfa utcafronti ültetése?

Más fafajok olyan termést hoznak, melyek mágnesként hatnak a madarakra, ebben az esetben a földre potyogó madárürülék jelenthet problémát. Vidéken régebben gyakori volt a gyümölcsfák utcafronti ültetése, ez ellen is több tényező szól, a gyümölcsfák ugyanis gondozásigényes növények, metszésük, permetezésük nem maradhat el, így aki ezt nem vállalja, ne telepítsen ilyen növényt a portája elé. Szintén a gyümölcsökkel kapcsolatos tény, hogy mivel közterületi fák, a gyümölcsükre nem formálhat kizárólagos igényt az ültető, kivéve, ha az az önkormányzat volt. Aki háztulajdonosként gyümölcsöt telepít a háza előtti utcafronti területre, annak tűrnie kell, hogy a szüret joga elsősorban az önkormányzatot illeti meg (aki ezzel a jogával nagyon ritkán él), és nem tagadható meg a gyümölcsszedés a járókelőktől, szomszédoktól sem!

Javasolt jellemzők

Általánosságban javasolhatók ellenben a kisméretű, csupán 3-5 méterre cseperedő díszfák, a determinált növekedésű, tehát például oszlopos típusok, az közismert és kedvelt fajok törpenövekedésű változatai. Jó választások a városi körülményeket jól toleráló, alacsony gondozási igényű fafélék, a szárazságtűrő fajok, és a hosszú életű, nem gyorsan elöregedő fajok. Egyre divatosabbak a törzses cserjék, ezek 100-150 cm magas törzse oltott, gyakran mutatós, gömb lombkoronájú dísznövények, melyek alacsony fát formáznak, de méretüknél fogva semmilyen veszélyt nem jelentenek sem az épületekre, sem a légvezetékekre. Hogy konkrétumokról is szó essen, az alábbiakban a legkedveltebb, leggyakrabban telepített utcafronti fák közül válogattam ki tíz darabot, röviden megemlítve előnyeiket és hátrányaikat!

Nyugati ostorfa – Celtis occidentalis

Előnyök: gyors növekedésű, jól tolerálja a városi, szennyezett levegőt, magas, jól árnyékoló fává fejlődik, fasorok kialakítására is kiválóan alkalmas.
Hátrányok: nem jó törzsnevelő, törzse egyenetlen, girbegurba lehet, így dekorációs értéke ízlés kérdése. Termését szeretik a galambok, így a városi szárnyasok biztosan nagyobb számban jelennek az ostorfa közelében. Kivadulásra hajlamos.

Korai juhar – Acer platanoides

Előnyök: városálló, a szennyezett levegőt jól tűrő fa, árnyékot ad, fasorokhoz jó alany
Hátrányok: termése könnyed terjed, hamar elszaporodik a környéken, az átlagnál kicsit vízigényesebb fajta
Változatok: 'Globosa' – gömbkoronájú, 'Crimson King' – bordó lombú

utcafronti fak korai juhar

Selyemakác – Albizia julibrissin

Előnyök: dekorációs értéke kimagasló, virágai nagyon mutatósak. Mérsékelt árnyékot ad, lombja alá egyéb növények ültethetőek. Növekedése gyors, de kifejlett mérete nem túl nagy.
Hátrányok: termésével "szemetel", időnként visszafagyhat
Változatok: 'Summer Chocolate' – bordó levelű fajta

utcafronti fak selyemakac

Nyír – Betula pendula

Előnyök: gyorsan nő, fehér törzse szépen díszít, látványos fa. Fajtaválasztéka gazdag.
Hátrányok: allergizál, túlságosan meleg helyekre telepítve betegségekre érzékennyé válhat
Változatok: 'Fastigiata' – oszlopos, 'Youngii' – csüngő,'Purpurea' – bordó levelű

utcafronti fak betula pendula youngii

Szivarfa – Catalpa bignonioides

Előnyök: kiváló szoliterfa, egymagában ültetve is díszes, virágzata és termése egyaránt dekoratív, kisebb méretváltozata is létezik ("Nana")
Hátrányok: "szemetel", melegebb időszakokban öntözést igényel

utcafronti fak catalpa bignonioides

Törökmogyoró – Corylus colurna

Előnyök: elsőrangú városi fa, a szárazságot, a meleget, és a szennyezett levegőt egyaránt jól tűri, fasorok kialakításához is jó választás, termése pedig ehető.
Hátrányok: pergő termése zavaró lehet, növekedési üteme lassabb, valamint allergizáló
Változatok: 'Fastigiata' - oszlopos

utcafronti fak corylus colurna

Nyár – Populus (együtt tárgyalva a fűzzel (Salix), a hasonló tulajdonságok miatt)

Előnyök: gyors növekedésű fajták, oszlopos változataik is hozzáférhetőek, dekoratív fák
Hátrányok: hamar elöregszenek, törésre hajlamosak, egy vihar során károkat okozhatnak. Terméseikkel "szemetelhetnek", allergizálnak

utcafronti fak populus nigra iItalica

Hárs – Tilia

Előnyök: városálló fajta (főleg az ezüsthárs – T. tomentosa), virágai illatosak, fasorokhoz is ajánlható
Hátrányok: lassú növekedési ütemű, sarjhajtásokat hoz, melyeket mindig vissza kell vágni

utcafronti fak europaea euchlora

Japánakác – Sophora japonica

Előnyök: gyorsan és magasra nő, illatos fajta, fasorokhoz alkalmas
Hátrányok: termésével "szemetel", girbegurba törzsű, virágai nagyon vonzzák a méheket, így például játszótér mellé, társasházi kertbe nem ideális választás

utcafronti fak sophora jap regent

Vérszilva – Prunus × cistena

Előnyök: jó várostűrő fa, virága és levele is díszít, fasornak is alkalmas, valamint kis növésű változatából sövény is kialakítható
Hátrányok: termésével "szemetel", hosszan tartó hőségben öntözni szükséges.

utcafronti fak prunus cerasifera nigra verszilva

A cikket köszönjük Megyeri Szabolcs vendégszerzőnek. A bemutatott fákat az alábbi linken lehet megtekinteni:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR