Milyen újdonságot tervezel idén a kertedben? – megkérdeztük Olvasóinkat

Milyen újdonságot tervezel idén a kertedben? – megkérdeztük Olvasóinkat

Kinek a tyúk, kinek a luffatök.

Télen ugyan pihen a kert, de nem úgy a kertész: a legtöbben komoly tervezgetésben vannak. Ilyenkor körvonalazzák, hogy mit szeretnének máshogy csinálni az új szezonban, nekilátnak-e tereprendezésnek vagy megelégszenek új növényekkel.

Fűszerkert, prérikert, kaszáló

Olvasóinkat megkérdezve kiderült, hogy sokan komoly tervekkel vágnak neki a szezonnak: medencét szeretnének vagy magaságyást, rózsakertet, kerti tavat, fóliasátrat, netán földbe ásott üvegházat. A tereprendezési tervek között szerepel vetemény kialakítása, fűszerkert építése, prérikert létrehozása, kaszáló létesítése is.

Mások jóval egyszerűbb kéréseket fogalmaznak meg, szeretnék, ha idén kevesebb gondjuk lenne a kártevőkkel, amelyek közül a csiga és a vakond tarol, de ott van a listán a poloska és a pocok is.

milyen ujdonsagot tervezel 02

Több idő a kertben

Van, aki gyommentességre vágyik, más több napsütésre, kevésbé szélsőséges időjárásra. Sokan szeretnének végre rendet a kertben és nem kevesen vágynak arra, hogy ők maguk is több időt tölthessenek kinn. A legnépszerűbb kívánság mindössze annyi, hogy az nőjön és teremjen, amit ültettek.

Melegebb nyarak, egzotikusabb növények

Természetesen sokan terveznek új növényeket idén a kertbe, például banánt, kajszit, datolyaszilvát, naspolyát, birset szeretnének ültetni. A tökfélék nagy népszerűségnek örvendenek, elsősorban a különlegesebb luffatök, a kolbásztök, a dísztök. Az egyre melegebb nyarakkal egyre többen mernek kivit, szőlőt, fügét, gránátalmát, banánt ültetni.

milyen ujdonsagot tervezel 03

Meglepően különleges tervek

Az egyéb vágyott növények között csupa olyat találunk, amely a virágjával díszít, például tölcsérjázmint, levendulát, golgotavirágot. A különlegesebb tervek között szerepel a pisztácia, a rizs, a jamszgyökér, a sárkánygyümölcs, a fügekaktusz, a mézbogyó, az indiai köles vagy a rododendron.

Bogyós gyümölcsök

Népszerűek a bogyós gyümölcsűek is, számos kertbe kerül idén ribizli, egres, fekete szeder, folytontermő málna és szamóca is.

Édesburgonya, egérdinnye

Aki a zöldségeskertben újítana, az az édesburgonyát, kelbimbót, muskotályos ízű sütőtököt, rukkolát, egérdinnyét, paradicsomot, paprikát, zellert, fokhagymát, uborkát, póréhagymát, káposztát említi.

milyen ujdonsagot tervezel 04

Nektárban gazdag növények a beporzóknak

Egyre többen ismerik fel a jelentőségét annak, hogy a méheknek, beporzóknak nektárt termelő növényekből ültessünk sövényt, így van aki körtét, más kökényt, borbolyát, tűzesőt, galagonyát vagy berkenyét tervez a kertbe. Sokan vágynak vadabb, természetesebb kertre, nagyobb biodiverzitásra, ezért vadvirágokat vetnek vagy magasabbra hagyják a füvet. A biológiai növényvédelem és a mulcsozás is szerepel a listán.

Állati elképzelések

Vannak, akiknél új lakók érkeznek: juhok, tyúkok foglalják el idén a helyüket a kertben, és akad olyan ház is, ahova tacskó érkezik.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR