Akár sokoldalú szivacs is teremhet a kertben

Akár sokoldalú szivacs is teremhet a kertben

A luffatök vagy más néven szivacstök könnyen, más tökfélékhez hasonlóan termeszthető.

Sokan találkozhatnak a szivacstök feldolgozott termésével, ha figyelmesen körülnéznek drogériák polcain. Az egzotikus küllemű természetes szivacsokat rejtő termések azonban akár otthon, a kiskertben is termeszthetők. Gergelics Zsóka jelentős tapasztalattal és idényben szépen termő luffatökökkel rendelkezik, az alábbiakban az eddigi ismereteit és gyakorlatát osztja meg velünk:

Nyugdíjas korom óta hobbikertészként, csak a ház mögötti kis területen (kb. 500 négyzetméter) próbálok a család zöldség-gyümölcs ellátásán túl mindig valami érdekességgel is kalandozni az ismeretlenbe.

A luffatöknek két tudományos neve is van: Luffa aegyptiaca, „egyiptomi luffa” és Luffa cylindrica, „hengeres luffa”. Már ez is jelzi, hogy különleges növénnyel van dolgunk. Származását tekintve is kételyek övezik: vannak, akik az ázsiai, mások az egyiptomi, míg megint mások a tunéziai eredetre teszik a voksukat. Mindenesetre a növényhatározásban a nemzetségnév egyiptomi arab eredetű. Akár az afrikai országokat, akár a távol-keletieket nézzük, nagy hagyománya van mindenhol a használatuknak.

A luffatök, más néven szivacstök, hálóstök feldolgozva a bioboltok, drogériák kínálatában lelhető fel, nem is olcsó áron.

Pár éven keresztül próbálkoztam vele – sikertelenül, aztán tavaly jött az áttörés. Így már azt is tudom, miért nem lett korábban szivacstököm… (A hely, a tápanyag és a víz hármasából valamilyen szinten mindig hibádzott valamelyik.)

Boltban vásárolt magról neveltem a növénykéimet, s ha a magok árát nézzük, tényleg nem nagy befektetés.

luffatok kertklub 02

Így neveljük, hogy szépen teremjen

A luffatök a laza vagy középkötött, tápanyagdús talajban fejlődik legjobban. Javasolt: komposzt és istállótrágya vagy trágya-granulátum használata. Feltétlenül napfényes helyet keressünk, támrendszer mellé vessük. (Én a fóliámba vetettem, melyet mindig ér a nap.) Azt mindenképpen vegyük figyelembe, hogy komoly támrendszerre van szüksége, ugyanis kedvező körülmények között 3-3,5 méteresre nőhetnek az ujjnyi vastagságú indái.

Én május derekán közvetlenül a földbe vetettem, de palántaként is előnevelhető, ilyenkor a fagyok után ültessük ki. A magokat a jobb csírázás érdekében érdemes vetés előtt 24 órára beáztatni. A kabakosok esetében a betegségekkel szembeni ellenállóbbá tétel érdekében én mindig langyos házi tejet használok (egyéb magoknál kamillateát).

A fekete magocskák jól megmunkált, istállótrágyával bedolgozott vetőhelyre kerülnek 3-4 centi mélyen, ha rájuk egy kis átrostált komposzt is kerül, azt meghálálják. Végül a termőfölddel takarjuk be.

Nálunk szinte futóhomok jellegű a talaj, de megfelelő tápanyagpótlással, vízgazdálkodással szinte mindent meg tudok termelni.

Ha földbe kerültek a magok, a víznek nagyon fontos szerepe van. Én csepegtető öntözést alkalmazok, éppen a homokos talaj miatt. Ennek híján a gyakori locsolást nem úszhatjuk meg. S ha már locsolás, akkor hetente hígított, erjesztett csalánlével is locsolom a növényeimet.

A lisztharmatra érzékeny (akár a kabakosok általában), de ez ellen kiválóan védekezhetünk tejes permetezéssel. 1 rész házi tej, 4 rész víz keverékével megelőzésként 2 hetente lepermetezem.

Először gyönyörű sárga virágokkal lep meg bennünket a luffatökünk, majd elkezdenek fejlődni a termések, melyek 40-45 centisre is megnőhetnek. (A képeken bemutatom az érés fázisait). Ha már sárgás színűek, akkor akár le is vehetjük, majd száraz, szellős helyre felakasztva hagyjuk, míg barna színt vesz fel a külső burok. Egy tövön 5-6 termés várható.

luffatok kertklub 03

Előkészítés, felhasználás

A barna, gumiszerű burok szárazon is minden erőfeszítés nélkül lefejthető, de ha előtte kissé beáztatjuk, akkor még könnyebben, nagyobb darabokban szabadulhatunk meg tőle. Ekkor látjuk, hogy a belseje még tele van magokkal. Ezeket nemes egyszerűséggel kiütögetjük belőlük (ha jó érett tökünk volt, akkor máris megvan a jövő évi vetőmagunk).

Felhasználás előtt át is mosom a rostos állagú szivacstököket: mivel forgótárcsás mosógépem nincsen, így automata mosógépben, mosózsákba téve (hiszen mindig van benne még néhány magocska, ami megkapaszkodik a rostokban), 90 fokon átmosom. Természetesen semmiféle mosó-, fehérítő- vagy öblítő szerre nincsen szükségünk!

Jól kiszárítjuk a szivacsainkat, s a megfelelő méretre darabolva máris használhatjuk. Így készülhet belőle fürdőszivacs, de kiváló mosogatáshoz, takarításhoz. Mindig nedvesen használjuk. Fürdéshez alulról felfelé, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át a testünket – felpezsdíti bőrünk vérkeringését, javítja az anyagcseréjét, frissít, de állítólag a reumatikus bántalmakra is jótékony hatása van. Olyan egyszerű műveleteknél, mint a mosogatás vagy a takarítás is, nagyon jó hasznát vehetjük (csempét takarítani álom vele), hiszen nem karcol, viszont nagyon jó dörzshatással bír, s nehezen használódik el.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?