Mindenki komposztálni fog 2024-től, csak még nem tudni, hogy miként

Mindenki komposztálni fog 2024-től, csak még nem tudni, hogy miként

Beltéri, kerti, közösségi.

2023. december 31-től kötelezően el kell kezdeni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését hazánkban is egy 2018-as EU-s döntés nyomán. Az unió ugyanis célul tűzte ki, hogy a hulladék 65 százalékát újra kell hasznosítani, márpedig ma Magyarországon a háztartási hulladék 30 százaléka konyhai hulladék.

Jelenleg azonban még nem látni, hogy miként fog mindez a gyakorlatban megvalósulni. Egyes információk szerint nem az egész országban egyszerre kerül majd bevezetésre, hanem fokozatosan, folyamatosan bővülő rendszerben indul a komposztálás. Az Energiaügyi Minisztérium június 28-án tette fel a kormany.hu-ra a társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezetet, amit július 6-ig lehetett véleményezni, de a folytatás még nyitott kérdés. Nagy kérdés az is, hogy mi lesz a begyűjtött hulladékkal, márpedig a biohulladék gyűjtésének akkor van értelme, ha a keletkezett komposzt visszakerül a körforgásba, azaz a termőföldre.

Ami biztos: 2024. január elsejétől mindenki komposztálni fog.

A szakmai szervezetek szerint amennyiben megoldható, a legkörnyezetkímélőbb (és legköltséghatékonyabb) megoldás a helyben (forrásnál) történő komposztálás. Akinek van saját kertje, annak könnyű dolga van: elég egy komposztáló edényt kihelyeznie, és már kezdődhet is a komposztálás. Sok esetben a helyi önkormányzatok komposztkeretosztással, oktatással is segítenek, így minimális pénz- és energiabefektetéssel tudjuk hulladékunk harmadát értékes termőfölddé átalakítani. A keletkező komposzt igazi kincs, rengeteg tápanyagot tartalmaz, a növényeink hálásak lesznek érte.

Akinek nincs kertje, az többféle megoldásból választhat elvileg. A legjobb a közösségi komposztálók létrehozása lenne, azonban a közösségi komposztálás alatt jelenleg csak a társasházi komposztálás érthető, így kizárva minden olyan komposztpontot, amely nem társasházi kertben történik. A közösségi komposztálás lényege pedig pont az lenne, hogy a kert-hozzáféréssel nem rendelkezők keresnek egy olyan területet, ahol van lehetőség komposztpontot kialakítani, és azt közösen gondozzák, így bizonyosan szükség lesz jogszabályi módosításra, hogy mindez megvalósulhasson.

mindenki komposztalni fog 2024 02

Ne feledjük: a legkisebb ökológiai lábnyoma annak van, ha helyben komposztálunk.

Megoldás lehet a beltéri komposztálás a lakásokban, erre is léteznek működő rendszerek, például a gilisztakomposztáló vagy a Bokashi előkomposztáló.

A sűrűn lakott városokban a legkézenfekvőbb megoldás pedig a biohulladék összegyűjtése lehet, ehhez a háztartásokban ki kell osztani egy hulladékgyűjtő, zárható fedelű kukát és meg kell szervezni az edények házhoz menő begyűjtését. Ehhez lakó-, társasházanként egy nagyobb, biohulladék begyűjtő kukára is szükség lesz.

Milánó 1,4 millió lakosú városában jó példával járnak elő: a lakók itt két kukát kapnak. Az egyik egy 10 literes szellőző gyűjtőedény, amelyet komposztálható zsákkal bélelnek ki, és a mérete úgy van kialakítva, hogy a konyhában is kényelmesen elférjen az élelmiszer-hulladék tárolására. Ezeket a ház elé kihelyezhető másodlagos gyűjtőedénybe lehet üríteni. A háztartásokon kívül vendéglátóipari egységtől és piacoktól is begyűjtik a biohulladékot, így a városban keletkező biohulladék 85,7%-a kerül begyűjtésre és komposztálásra.

Nagyon fontos lesz elérni a szemléletváltást, hogy a komposztálás ügyét mindenki magáénak érezze, ehhez a lakosság edukálása, tájékoztatása elengedhetetlen lesz.

Forrás:

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR