Gilisztakomposzt: így lesz a hulladékból minőségi trágya

Gilisztakomposzt: így lesz a hulladékból minőségi trágya

Hasznos segítők.

Újra kezd divatba jönni a giliszták segítségével végzett komposztálás. A házilag készíthető, értékes trágya a konyhában vagy kertben keletkező hulladékot hasznosítja kis segítők közreműködésével.

gilisztakomposzt hulladekbol tragya 02

A gilisztakomposzt a legjobb, amit a kerti talajunknak vagy a szobanövényeinknek adhatunk. Javítja a talaj szerkezetét, kiváló természetes, szerves trágya. Nagy a nitrogén-, kálium- és foszfáttartalma. Ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni és nem vesz igénybe sok időt: egy speciális trágyagiliszta (Ei­senia foetida)  segít; az állatok felgyorsítják a kerti és konyhai hulladékok lebontását.

gilisztakomposzt hulladekbol tragya 03
Caffe Vita

A trágyagiliszták számára az ideális táptalajt a friss, szerves konyhai hulladék jelenti: a gyümölcsök, a zöldségek, a kávézacc vagy a szerves kisállatalom. Semmiképp se adjunk a komposzthoz főtt ételmaradékot, húst, halat vagy macskaalmot.

gilisztakomposzt hulladekbol tragya 04

A komposztálás itt teljesen aerob módon történik, azaz nem jár kellemetlen szaggal. A komposztáló ideális helye egy félárnyékban lévő terület, például fa alatt. A tűző nap könnyen kiszáríthatja és a bomlási folyamatokat is akadályozhatja. Ideális számukra a 20-24 °C; 7 °C alatt nem dolgoznak a gyűrűsférgek, fagyban pedig elpusztulnak.
A speciális trágyagilisztákat általában horgászboltban, gazdaboltban, kertészeti boltban tudjuk beszerezni.

 gilisztakomposzt hulladekbol tragya 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR