Tarkalevelű japán fűz: olyan, mint a tűzijáték!

Tarkalevelű japán fűz: olyan, mint a tűzijáték!

A tarkalevelű japán füzet színes lombja és vesszője miatt egyaránt érdemes ültetnünk.

A főként Japánban és Koreában őshonos tarkalevelű japán fűz (Salix integra 'Hakuro-nishiki')  igen sokoldalú cserje. Ha olyan növényt keresünk, amelyik képes megfékezni az eróziót vízpart közelében, vagy az a célunk, hogy mutatós sövénnyel rejtsük el a kertünk hátsó részét a kíváncsi tekintetek elől, válasszuk az eső áztatta ázsiai zen-kertek eme elegáns kedvencét a pázsitunkra.

Salix integra-06

Salix integra-04

Jellemzői

A tarkalevelű japán fűz lombhullató cserje, amelyből rendszeres metszéssel 120-180 cm magas és ugyanilyen széles bokrot nevelhetünk; de ha hagyjuk fává nőni, az 5-6 méteres magasságot is elérheti. Kétlaki növény; nem túl feltűnő barkavirágzata tavasszal már azelőtt megjelenik, mielőtt a levélrügyekből kipattannának a hosszúkás alakú, rózsaszín-tarka levelek. A levelek idővel krémfehér foltossá, majd pedig fokozatosan zölddé válnak. Ősszel, lombhullás előtt a levelek sárgába fordulnak. A lombját vesztett japán fűz télen feltűnő, vöröses színű vesszőivel díszíti a kertet.

Salix integra

Gondozása

Bár a japán fűz talajban nem válogatós, érdemes tudnunk, hogy az 5,6 és 7,8 közötti pH-értékű, nyirkos, jó vízelvezetésű talaj a legkedvezőbb számára. Tavasszal, a levélrügyek és a barkavirágzat megjelenése előtt lássuk el univerzális műtrágyával vagy ássunk be a töve köré a talajba komposztot. Fejlődése szempontjából a napos-félárnyákos fekvés az optimális, de minél több napfény éri, a lombja és vesszői annál dramatikusabb hatást keltenek. A cserje méretének szabályozása céljából, illetve szímpompás megjelenésének megőrzése érdekében tél végén, kora tavasszal metsszük meg.

Betegségei, kártevői

A "Hakuro-nishiki" fajtát megtámadhatják a levéltetvek, a csipkéspoloskák, illetve a takácsatkák. A lisztharmat, a baktériumos gyökérgolyva, a levélrozsda, valamint a levélfoltosság időnként szintén problémát okozhat. Az inszekticid szappan segít a kártevők egy részének kiirtásában, de a legjobb megoldás a fertőzött ágak levágása, eltávolítása. Nem kell aggódnunk: mivel a japán fűz gyors, erőteljes növekedésű, még a drasztikus visszavágással sem teszünk nagy kárt benne.

Szaporítása

A japán fűz szaporítása nem bonyolult művelet. A tavasz folyamán vágjunk 20 cm-es, levél nélküli vesszőket. Télen fás ágrész legyen a dugványnak való. Töltsünk meg kis kerti cserepeket nyirkos, tápdús földdel, majd a cserepeket ássuk be a kert talajába. Ha a dugványok gyökere túlnő a cserepek alján lévő vízelvezető nyíláson, a fiatal példányok már alkalmasak az átültetésre.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR