Csípős, karakteres íz.
A mizuna egy Ázsiából származó levélzöldség. Íze, aromája jellegzetes, csípős, valahol a brokkoli és a rukkola között helyezkedik el a mustárolajoknak köszönhetően. A levelei erősen szeldeltek, fogazottak, fehér levélnyelekkel rendelkeznek.
A mizuna termesztése egyszerű, problémamentes, közvetlenül a szabadföldbe vethető áprilistól augusztusig (fagyok esetén érdemes fátyolfóliával takarni). Jól palántázható, tálcába vetve egy hideg üvegházban gyors fejlődésnek indul, vetés után kb. 3 héttel már kiültethető és további három 3 múlva szüretelhető. Akár zsenge levélként szedhető, de szétültetve azt is hagyhatjuk, hogy nagy bokorrá növekedjen.
Rendszeresen locsoljuk, nagyon gyorsan nő. A leveleket egészen őszig szüretelhetjük, frissen vagy feldolgozva, például olajon fonnyasztva fogyaszthatjuk őket.
Receptötlet: mizuna burgonyafészekben
Hozzávalók 4 személyre:
• 300 g lisztes burgonya
• 3 evőkanál tej
• 2 evőkanál friss krémsajt
• só, bors, szerecsendió
• 1 hagyma
• 200 g mizuna
• 50 ml zöldségleves
Elkészítés:
A burgonyát főzés és hámozás után hagyjuk egy ideig párolódni, majd pürésítsük. Ezt követően keverjük el a masszát tejjel és friss krémsajttal. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval.
A hagymát vágjuk kockára, vajban pároljuk meg, majd adjuk hozzá a mizunát. Hagyjuk rövid ideig fonnyadni, majd öntsük rá a zöldséglevest. A mizunát röviden főzzük puhára, végül sózzuk, borsozzuk. Rendezzük el a krumplit fészekként, a mizunát pedig halmozzuk középre. Remekül illik hozzá a tükörtojás.
Bevezető kép: naturalflow