Most kezdjük nevelni a karácsonyra szánt virágokat!

Most kezdjük nevelni a karácsonyra szánt virágokat!

Milyen növények alkalmasak erre és hogyan készítsük elő őket az ünnepre?

A karácsony csodálatos időszak, de még csak október van, ezért sokan valószínűleg nem értik, miért foglalkozunk most ezzel. Az oka a következő: ha szeretnénk, hogy a feldíszített fa mellett virágzó növények is ékítsék a lakásunkat, akkor bizony neki kell állni az előkészületeknek már most!

A lehetőségeink igen szélesek, hiszen a mikulásvirág és a karácsonyi kaktusz is a téli időszakban pompázik, ám ha szeretnénk saját magunk kinevelni a szépségeinket, akkor válasszuk a jácintot, vagy az amarilliszt, amikkel igazán illatossá és csodálatossá tehető a téli lakás látképe.

Amarillisz

Aki nem csak a megszokott mikulásvirágban szeretne gyönyörködni karácsony tájékán, az szerezzen be amarillisz hagymákat. Egyelőre nem kell velük semmit tenni, de nem árt, ha már megvannak. Ahhoz, hogy az ünnepekre szépen kihajtsanak fontos, hogy betartsuk a növény természetes életciklusának idejét.

karacsonyi viragok 02

Azok, akik a kertben is nevelnek ilyen szépségeket, tudják, hogy nem bírja ki a fagyokat. Rendszerint cseréppel együtt szokták a földbe süllyeszteni, szeptember végén, október elején azonban ideje kiemelni. Ez az időszak ugyanis arra való, hogy fokozatosan beszüntessen az aktivitását a növény.

A kiemelt cserepet döntsük az oldalára, és tegyük olyan helyre, ahol nem kap vizet. Hagyjuk elszáradni a leveleket, és ha ez is megvan, akkor vegyük ki a földből, és 8-10 hétig szellős, száraz helyen pihentessük. Fontos, hogy erre papírzacskót használjunk, sohasem műanyagot, mert a hagyma befülled, és elpusztul. November második felében a hagymát ültessük cserépbe úgy, hogy a háromnegyede kerüljön a föld alá.

Lehetőleg nagy cserepet válasszunk, és stabilan tegyük bele a hagymát, mert a virágszár és a fej is igen nagy és nehéz, a kisebb cserepeket eldönti. Ha beültettük, akkor alaposan locsoljuk meg, de csak egyszer! Ezután tegyük meleg, de sötét helyre. Amennyiben a fénymentességgel gondunk van, akkor kartonból készítsünk egy kúpot, és azt tegyük a hagyma fölé.

A növény akkor kaphat újra vizet, ha a virágszár előbújik. Ez a hagyma oldalából fog történni, így senki ne ugorjon be a trükknek, a tetején megjelenő kezdemények a levelek, amik előbb bújnak, mint a virág. Ha a levelek megjelenésénél vizet adunk a növénynek, akkor csak azokat fogja nevelni, a csodaszép és hatalmas virágot nem. Viszont ha ügyesek vagyunk, akkor a karácsonyfa mellett élő virággal is dekorálhatjuk a lakást.

Jácint

A mostani időszakban kell a jácintokkal is foglalatoskodnunk, ha azt szeretnénk, hogy a karácsonyfa mellett ne csak szép, de illatos díszek is legyenek. Ahhoz, hogy cserépben nevelhessük a jácintot, friss hagymákra van szükség, ehhez nem jók a kertből kiszedett darabok.

karacsonyi viragok 03

A hagymákat megfelelő cserépbe, jó minőségű virágföldbe ültessük úgy, hogy az félig ellepje őket. Ezután a cserepet locsoljuk be, és tegyük hűvös és sötét helyre. Figyeljünk, hogy a földje nedves maradjon, de ne öntözzük túl. 9-12 hét alatt a hagymák hajtani kezdenek. Akkor hozhatjuk be a növényt, amikor a virágkezdemények már kibújtak, mert ekkor már a földet kellően beszőtte a gyökérzet, erős a növény, és szépen díszít majd a téli időszakban.

Lehetőleg tegyük hűvösebb helyre, de sok fényt biztosítsunk neki. Ahhoz, hogy szépen, és ne ferdén nőjön, naponta forgassuk a cserepet. Amikor a jácint betöltötte feladatát, akkor vágjuk le a virágszárat, és ha már ásható a föld, akkor ültessük el őket a kertben, mert akkor a következő tavasszal már ott fognak vidámságot árasztani.

 

A hagymák ültetésének optimális ideje szeptemberben van, de ha enyhe az idő, később is ültetjük őket.

Posted by hobbikert.hu on 2015. október 8.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR