Mi a teendő? Az amarillisz gondozása két virágzás közt

Mi a teendő? Az amarillisz gondozása két virágzás közt

Ha azt szeretnénk, hogy az amarillisz ne csak egyszer hozzon virágot.

Az amarillisz a legnépszerűbb ajándéknövények egyike. Ha odafigyelünk rá és megfelelően gondozzuk, lélegzetelállítóan impozáns virágokkal örvendeztet meg bennünket. Ez a Dél-Afrikából származó szépség gyorsan nő, hetekig virágzik, elvirágzás után pedig megmarad nekünk a zöldje, a hosszú, keskeny, lándzsa alakú levelek.

Jó esetben elvirágzás után még hónapokig esztétikus látványt nyújthat, ehhez azonban a mi segítségünk is igényeltetik. Mindössze annyit kell tennünk, hogy megadjuk a növénynek mindazt, amire ilyenkor szüksége van. Kellő törődéssel egészen addig dekoratív marad, amíg elegendő energiát nem gyűjt a következő virágzáshoz.

Mi legyen az amarillisszel elvirágzás után?

A cserépbe ültetett hagymás amarillisz a téli ünnepek táján jelenik meg az üzletekben. A vaskos, egyenes szárak végén kifejlődő attraktív, lefelé bólintó virágok szépséget csempésznek az otthonokba, amikor kinn dermesztő a hideg és még az ég is lehangolóan szürke. A növény még azután is mutatós maradhat, hogy a virágai elhervadtak. Elvirágzás után a növény gondozási igénye alacsony vagy közepes, a legfontosabb azonban, hogy biztosítanunk kell számára – egészen pontosan a hagymája számára – egy bizonyos időtartamú nyugalmi periódust annak érdekében, hogy a következő szezonban ismét legyen ereje virágot hozni.

Bár az amarillisz feltűnően sokáig virágzik, egyszer minden csoda véget ér, azaz a virágai egy idő után elhervadnak, elszáradnak. Emiatt azonban nem érdemes sokáig bánkódnunk, ugyanis még mindig megmaradnak nekünk a fényes, zöld levelei, amelyek a nap energiáját magukba gyűjtve készítik fel a növényt egy újabb virágzásra. Mivel ez még mindig a növény aktív növekedési periódusa, azaz vegetatív időszaka, fontos, hogy továbbra is öntözzük, tápoldatozzuk, valamint érje elegendő napfény.

Elnyílás után a virágszárat vágjuk vissza a hagyma felett 3-5 cm-rel. A növény cserepét állítsuk egy világos, napsütötte ablakpárkányra, ahol a környező hőmérséklet 18 és 21 °C között mozog. Akkor öntözzük meg, amikor a talaj felszíne már száraznak látszik. Elvirágzás után az amarillisz gondozásához az is hozzátartozik, hogy 2-3 hetente vízben oldódó növényi tápoldattal kezeljük. Ezzel elérhetjük, hogy a levelek szépek, egészségesek maradjanak, és képesek legyenek a nélkülözhetetlen fotoszintézisre, azaz a napfény energiáját felhasználva szervetlen anyagból szerves anyagot létrehozni.

amarillisz ket viragzas kozt 03

Az amarillisz elvirágzást követő tavaszi gondozása

A tél elmúltával, a melegebb, naposabb időjárás beköszöntével a növény cserepét kivihetjük a szabadba. Ezt azonban érdemes fokozatosan tennünk, különben sokkhatás éri a növényt. Ez azt jelenti, hogy lassacskán kell hozzászoktatnunk a kinti viszonyokhoz. Egy hét napig tartó edzés alatt fokozatosan egyre hosszabb és hosszabb ideig hagyjuk kinn a növényt a szabad ég alatt.

A növény öntözését és tápoldatozását ugyanúgy folytassuk, mint benn a lakásban. Mivel a szabadban több, erősebb napfény éri a növényt, előreláthatóan gyakrabban kell majd locsolnunk, mint beltérben, azaz célszerű a földjét gyakran ellenőriznünk. Júliusban szüntessük be a tápoldatozást, hogy a növény fel tudjon készülni a nyugalmi időszakra. Ekkor újabb leveleket már nem fog hozni, a hagyma pedig próbálja a meglévő levelekből a lehető legtöbb energiát elraktározni.

amarillisz ket viragzas kozt 01

Miért fontos a nyugalmi állapot?

A legtöbb hagymás növénynek nyugalmi időszakra van szüksége a következő virágzást megelőzően. A nyugalmi állapot természetes reakcióként jelentkezik egy alacsonyabb hőmérsékleten. Az amarillisz esetében ez 8-10 héten át tartó 10 °C-os hőmérsékletet jelent; ez segíti elő és váltja ki az újbóli virágzást.

A nyugalmi állapot kiváltásához először is el kell döntenünk, mikorra tervezzük a virágzást. A decemberi virágzáshoz úgy kell felkészítenünk a növényt, hogy már szeptemberben beszüntetjük az öntözését. Ennek következtében a növény levelei fokozatosan elhervadnak, majd elszáradnak. Ezzel egy időben a növény cserepét költöztessük át egy gyengén megvilágított helyre.

Miután a levelek megbarnultak, vágjuk le azokat, a hagymát emeljük ki a földből, mossuk le, a gyökereket pedig kissé vágjuk vissza. Ezt követően az oldalára fektetett hagymát hagyjuk pihenni egy hűvös, száraz, sötét helyiségben. Ha biztos virágzásra vágyunk, ennek minimális időtartama 8 hét.

Amint a fentiekből látható, az amarillisz két virágzás közti megfelelő gondozása nem bonyolult, de elengedhetetlen ahhoz, hogy ismét virágzásra tudjuk bírni a növényt.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR