Ismered a titkát? Így vedd rá az amarilliszt az újbóli virágzásra!

Ismered a titkát? Így vedd rá az amarilliszt az újbóli virágzásra!

Vajon mi a furfang a sokadjára virágzó amarilliszben?

Nem vitás, a virágzó amarillisz párját ritkítóan lenyűgöző és fenséges látványt nyújt. A trükk azonban még nem ebben van, hanem abban, hogyan készítsük fel egy újabb virágzásra. Sokan egyszerűen kidobják a növényt az első virágzást követően, de ők valószínűleg nem tudják, amit pedig érdemes lenne tudniuk. Mégpedig azt, hogy egy kis hozzáértő gondoskodással elérhetjük, hogy a legnagyobb örömünkre az amarillisz évről évre újra bimbókat hozzon és szirmot bontson. Lássuk, mi ennek a titka, milyen fortélyok bevetésével érhetjük el mindezt!

Így bírjuk rá az amarilliszt az újbóli virághozásra

A kérdés, amire a választ keressük: hogyan vehetjük rá az amarilliszt, hogy ismételten megörvendeztessen bennünket mesés virágaival? Az amarillisz a természeteben, eredeti élőhelyén olyan klímaviszonyok között él, amelyek igencsak különböznek a nálunk megszokottól: kilenc nyirkos, csapadékos hónapot három hónapon át tartó szárazság követ. A trükk tehát az, hogy az amarillisz eredeti élőhelyének természetes ciklusait kell megpróbálnunk reprodukálni a sikeres újravirágzás érdekében. Miután a növényen már az utolsó virág is elhervadt, vegyük kézbe a dolgokat és vágjuk le a virágszárat kevéssel a hagyma fölött. Arra ügyeljünk, hogy a lombot a növényen hagyjuk, és a virágszár eltávolítása során a leveleknek ne essen bajuk, ne sérüljenek meg.

amarillisz titka 02

Tennivalóink, hogy az amarillisz ismét virágot hozzon

Miután a virágai mind elnyíltak, az amarillisz aktív növekedési fázisba kerül, amelynek során elkezd energiát elraktározni a következő évi virágzáshoz. Bár a téli hónapokban esetenként nehéz lehet a növénynek elegendő napfényt biztosítanunk, tegyük meg, amit lehet és a cserepét a lakás legnaposabb pontján helyezzük el. Alternatív megoldásként mesterséges megvilágítás is szóba jöhet. Ez alatt az idő alatt a növényt öntözzük bőven és rendszeresen tápoldatozzuk. Az elegendő napfény, víz és tápanyag kulcsfontosságú tehát ebben az időszakban ahhoz, hogy az amarillisz később újra virágot tudjon hozni.

Tavasszal, az utolsó fagyok elmúltával a növényt vigyük ki a szabadba. A cserepét napos helyre állítsuk, és öntözzük naponta. Bár a növény leveleinek egy részét a hirtelen környezeti változás miatt elveszítheti, emiatt ne aggódjunk, hamarosan újakat növeszt.

amarillisz titka 03

Ha a téli ünnepekre szeretnénk időzíteni az amarillisz újbóli virágzását, ehhez azt kell tennünk, hogy a nyár végén, augusztus közepe táján behozzuk a növényt a lakásba, ahol is egy hűvös, 10-16 °C-os helyiséget kell keresnünk a számára. Ezzel együtt az öntözését is függesszük fel. Miután a levelei mind elszáradtak, a hátralévő időre, az úgynevezett nyugalmi állapot biztosítására a cserepét költöztessük át egy sötét helyiségbe. Ha szeretnénk, a virághagymát akár a földből kiemelve is pihentethetjük a nyugalmi periódus alatt.

Időnként nézzünk rá a virághagymára. Ha azt látjuk, hogy a csúcsán kezd megjelenni az új virágszár, ideje megtennünk a szükséges előkészületeket az újravirágzáshoz. A virághagymát vigyük át egy melegebb helyiségbe három hétre. Ez a változás a szárat és a leveleket is fejlődésre, növekedésre ösztönzi. A hagymát friss virágföldbe újra ültessük el (ne túl mélyre), majd állítsuk a cserepet napos helyre.

Ez az eljárás minden évben megismételhető. Ha a fentiek szerint járunk el, az amarillisz azzal fogja meghálálni a lelkiismeretes gondoskodásunkat, hogy kitartóan és odaadóan újra és újra virágba borul.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR