Így gondozzuk a lovagcsillagot az elvirágzást követően, hogy jövőre újra kihajtson

Így gondozzuk a lovagcsillagot az elvirágzást követően, hogy jövőre újra kihajtson

Ősszel pihen.

Az amarilliszfélék közé tartozó lovagcsillag (Hippeastrum), amit (tévesen) leggyakrabban amarillisznek neveznek, Dél-Amerikából származik, ami megmagyarázza a szokatlan életciklusát. Télen hozza a virágait (ezért karácsonyi növényként ismerjük) és ősszel pihen.

Amint a lovagcsillag elvirágzik, szedjük le a hervadt virágokat és az elsárgult szárakat. A növényt hetente egyszer öntözzük meg és állítsuk világos ablakpárkányra, így tavasszal erős leveleket hoz majd és a fotoszintézissel energiát gyűjt a következő virágzási időszakra.

Május és augusztus közé esik a lovagcsillag növekedési időszaka. Amikor már nem várható több fagy, kitehetjük a növényt a szabadba: állítsuk meleg, védett helyre a balkonon vagy a teraszon, de ne tűző napra, mert akkor a levelek megégnek.

lovagcsillagot igy gondozzuk 02

A cserép alatti tálkába rendszeresen öntsünk vizet (ne felülről locsoljuk, mert akkor rohadhat a hagyma) és folyékony táppal kezeljük 2 hetente. Néha előfordul, hogy nyár közepén is virágot hoz a növény. Emiatt nem kell aggódnunk, gyönyörködjünk a virágokban, majd ugyanúgy távolítsuk el az elhervadt részeket.

Mivel a lovagcsillag hagymás növény, 5-8 hetes nyugalmi időszakra van szüksége. Ennek kezdetét szeptemberben a levelek száradása, sárgulása jelzi, majd a föld feletti részek visszahúzódnak. A növény minden energiáját a hagymában raktározza.

Augusztus végétől csökkentsünk az öntözést és ne tápoldatozzunk többet. Végül teljesen hagyjuk abba az öntözést, az elszáradt leveleket pedig szedjük el. Az első fagyok előtt be kell hozni a házba és hűvös, 16 °C körüli helyre tenni a cserepet.

November elején friss földbe ültessük át a lovagcsillagot, olyan mélyen, hogy a hagymának valamivel kevesebb, mint a fele kilátszódjon. A legjobb, ha szobanövényekhez használatos földet homokkal vagy kaktuszfölddel keverünk.

A virágzást a növény öntözésének megkezdésével indítjuk. Amint az új hajtások megindulnak, a cserepet visszatehetjük egy világos ablakpárkányra. Fokozatos növeljük az öntözés mennyiségét. Az első locsolástól a virágok nyílásáig kb. 6 hét telik el – a pompa jól időzíthető karácsonyra. A virágzási szakaszban elegendő hetente egyszer locsolni a lovagcsillagot.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR