Most nyílnak a zöld juhar hím- és nőivarú virágai

Most nyílnak a zöld juhar hím- és nőivarú virágai

Április első napjaiban készült fotókat és néhány érdekességet kínálunk erről a szépséges, hatalmas gyomnövényről.

A zöld juhar vagy más néven kőrislevelű juhar, tudományosan Acer negundo  éppen most tavasszal virágzik. Magyarországon rendkívül elterjedt fa és cserje. Korábban tudatosan ültették, de megszökött, és önmagától is meghódította egész Európát. Tulajdonképpen egy invazívan terjedő fásszárú gyom, újmagyarul özönnövény.

zold juhar himivaru egyedek
A zöld juhar hímvirágai, Göd

Amerikából származik, a hajtása és vesszeje molyhosan zöld, a levele a kőrisekhez hasonlóan páratlanul szárnyalt, 3-5 levélkéjű összetett levél. Szemben a nálunk honos juharfajokkal (korai, hegyi és tatár juhar) váltivarú és kétlaki növény, azaz külön vannak hím- és nővirágai, és ezek is külön növényegyedeken jönnek elő márciusban, lombfakadás előtt.

zold juhar him es noviragok
Külön növényegyedeken a hím- és nővirágok

A hímvirágok hosszú vékony szálon csüngő vöröslő portok csomók, a nővirágok fürtökben lógnak, fordított V-alakú, nagy bibékkel, és fölöttük a későbbi termés röpítőkészülékét már most formázó szárnyacskákkal. A virágokat a szél porozza.

zold juhar himivaru
A zöld juhar hímvirágai

zold juhar noviragzat
A zöld juhar nővirágai

A természetvédők szerint irtandó növény, mert elfoglalja és tönkreteszi a honos növények élőhelyét, elsősorban a vízparti galéria erdőket. Egy viszonylag kíméletes ritkítási módot javasolnak; elsőként vágjuk ki a nővirágú, termést hozó, és így magától szaporodó egyedeket. A hímvirágúak egyelőre maradjanak, mert a túl gyors pusztítás a zöld juharnál is károsabb gyomoknak adna új életteret.

zold juhar no egyedek
A termést hozó nővirágok

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR