Poligám juharok: úton a kétlakiság felé

Poligám juharok: úton a kétlakiság felé

Áprilistól virágzik a juhar, minden faj máskor és a virágok nemiségét illetően nem is akárhogy. Nézd csak meg!

Négy juharfajról állíthatjuk biztosan, hogy őshonosak és elterjedtek hazánkban; a korai juhar (Acer platanoides)  kezdi a virágzást, még lombfakadás előtt, felfelé álló virágzatokkal. A következő a mezei juhar (Acer campestre), a lombfakadással egyidejű, eleinte felálló, később lekonyuló virágzattal, majd a hegyi juhar (Acer pseudoplatanus)  következik, a lombfakadás utáni, hosszú csüngő virágzataival, végül a tatár juhar (Acer tataricum)  a már jelentős lombozatból eleinte kiemelkedő virágzatokkal, laza sátorozó bugákkal. Természetesen nem csak a virágzási időben különböznek a juhar fajok, de egyéb jellegzetességeikre majd később térünk vissza. Most a virágzási idejük közepén járunk, bár az ilyen hosszú és száraz tavasz helyenként megkeverheti a fenológiai stádiumokat. Mind a négy faj virágai rovarcsalogatóan illatosak.

juhar 01 korai juhar
Korai juhar felálló sátorozó bogernyői

Mit jelent a poligámia a növényvilágban?
Olyan egylaki növények, amelyek egyedei egyaránt fejlesztenek egy- és kétivarú virágokat is. Ilyenek például a fészkesek (Asteraceae), ahol a kétivarú virágokon kívül még női virágok is vannak ugyanazon az egyeden.

A juhar virágok eredetileg valószínűleg kétivarúak, azaz minden virágban voltak hím és női ivarszervek, porzók és termők, illetve az utóbbiak jobban látható részei: bibék. Az ilyen hímnős virágok is tudnak védekezni az önbeporzás ellen az egyes ivarszervek eltérő idejű érésével. Az idegen megporzás fokozza az utódok genetikai sokféleségét, és így segíti a változó környezethez való alkalmazkodást.

juhar 02 mezei viragzata nagy propellerrel
Mezei juhar sátorozó bugája aktív porzókkal és már alakuló termésekkel

Úgy látszik, hogy a hazai juhar fajoknál ez fontos lehetett, mert poligámok lettek. A virágzataikban változatlanul akadnak kétivarú virágok, nőnemű virágok, csökevényes porzókkal, és hímvirágok meddő termőkkel. A nemek elválása időnként, helyenként és egyedenként még fokozódik azzal, hogy az egész virágzat egyneművé válik, sőt nagy ritkán az egész fa egynemű lesz.

juhar 03 hegyi viragok
Hegyi juhar csüngő bugája

A Magyarországon gyakran telepített amerikai juharfajok már előrébb járnak ebben a folyamatban: az ezüst juhar (Acer saccharinum)  többnyire váltivarú, egylaki szélbeporzó. A korábban már itt is bemutatott zöld juhar (Acer negundo)  olyan sikeres kétlaki szélbeporzó, hogy az ország nagy részében, főleg a vízpartokon már özönnövényként viselkedik, és legalább a termést hozó nőnemű egyedeit irtanunk kell.

juhar 04 tatar bimbos viragzata
Tatár juhar még felálló bimbós bugái

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR