Műanyagot vagy élő fenyőt válassz?

Műanyagot vagy élő fenyőt válassz?

Segítünk dönteni néhány pro és kontra szempont felsorolásával.

A karácsonyi készülődés megkezdődött, ünnepi díszbe öltöznek a lakások. Előkerülnek a gömbök, az égősorok és a girlandok. Amikor a díszítés kész, olyankor gondolkodunk el azon, hogy a legfontosabb eleme a karácsonynak milyen is legyen.

Vannak, akik a műfenyőre esküsznek, másoknak fontos, hogy a fa árassza magából a jellegzetes illatokat is. Egy gyors áttekintéssel lássuk, milyen lehetőségeink vannak.

Karácsonyi fenyő 1x1

Műfenyők

Népszerűségüket több összetevőnek is köszönhetik. Először is pénztárcakímélők. Ez persze nem jut eszünkbe, amikor az árakat elnézegetve, egy-egy igazán szép darabért bizony súlyos tízezreket kell a boltban hagynunk. Mégis, ha belegondolunk, ez egy hosszú távú befektetés. Mivel műfenyőről van szó, jövőre nem kell újabb fát beszereznünk, ezért néhány év alatt behozza az árát, utána pedig 5-10, vagy akár 15000 forintot is megtakaríthatunk a karácsonyi bevásárlási rohamban.

karácsonyfa

A másik nagy előnye, hogy közel nem jár annyi kosszal, mint egy igazi fenyő. A „leveleit” csak minimális mennyiségben hullajtja, és az ünnep végén sem nyújt lehangoló látványt a csupaszodó ágaival. A harmadik, és legjobban emlegetett előnye, hogy egyetlen fát sem kell kivágni azért, hogy az ünnepünk teljes legyen. Ez ugyan igaz, de azt is el kell mondani, hogy a karácsonyi fenyők nem az erőkből származnak, hanem kifejezetten erre szakosodott ültetvényekből. Tehát egyetlen erdő sem látja kárát az ünnepnek, igaz, ettől még a fát kivágják. Hátránya, hogy a gyantás fenyőillatot nem képes utánozni. Ez a hiba egy apró trükkel áthidalható. Gyógyszertárban, vagy boltban beszerezhető fenyő illóolaj, melyet aromalámpába csepegtetve nem kell lemondanunk a fenséges illatokról sem. Sőt, ha gyógyszerkönyvi minőségű olajat veszünk, az illat mellett élvezhetjük annak gyógyhatásait is.

Élő fenyők

Vágott fenyő

Nagyon népszerű a vágott fa, hiszen mindent megad, ami egy tradicionális ünnephez kell. Megvan az illat, a látvány, és hogy egy kicsit hullik, az könnyen elnézzük neki. Nem mindegy azonban hogy milyen fajtát választunk. Az utóbbi években dúskálhatunk a különböző méretű, tömöttségű és fajtájú fákban. De mégis mi alapján érdemes válogatni? Elsősorban természetesen a pénztárcánk kapacitását vesszük figyelembe. De itt is igaz a mondás: olcsó húsnak híg a leve. Nem feltétlenül érdemes a legolcsóbbat választani. Az útszáli árusoknál és a benzinkutakon biztosan olcsóbban kapunk fát, ám az esetek többségében sajnos nem sokáig bírják. Előfordulhat, hogy szenteste a tűlevelek többsége nem a fán lesz, hanem az alá rendezett ajándékokat fogja borítani. A legkedveltebb fajták az ezüst, és a nordmann fenyő.

karacsonyfa03

Igaz, ezek a legdrágábbak is, de a levelei tartósak, kevésbé hullnak társaiknál, és formára is ezek állnak a legközelebb a klasszikus elképzeléshez. Jó választás még a luc, a duglász és a jegenyefenyő is. Bár nem annyira tartósak, mint az előbb említettek, azért jól bírják a megpróbáltatásokat, és az áruk is alatta marad a legkedveltebb fajtáknak. A legkevésbé megfelelő fekete és az erdeifenyő, mert ezek rengeteg kosszal járnak, és szépségük sem tart ki olyan hosszan, mint szeretnénk.

Földlabdás fenyő

Azoknak ideális, akik karácsony után ki tudják ültetni a kertbe. Az utóbbi években már a lakással rendelkezők is örülhetnek ennek a variációnak, hiszen az ünnepek után vissza lehet vinni, persze csak akkor, ha életben marad.

karacsonyfa04

Ennek titka, hogy fokozatosan kell „beszoktatni” a házba, hiszen a növényeket ugyanúgy megviseli a hirtelen környezetváltozás, mint minket. Fontos az is, hogy életképes fenyőt válasszunk. Érdemes egy kis próbát tenni, mielőtt elvisszük a fát. Minél jobban kiszáradt, annál előbb szabadul meg leveleitől. Ha kiválasztottuk a nekünk megfelelőt, az egyik tűlevelet hajlítsuk meg. Ha gyorsan kiegyenesedik, már készíthetjük is a pénztárcánkat, ha azonban meggörbülve marad, akkor már elkezdett kiszáradni, ezért inkább keresgéljünk tovább.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR