Múltidézés csodatölcsérrel, hajnalkával: ilyen volt a nagyiék kertje!

Múltidézés csodatölcsérrel, hajnalkával: ilyen volt a nagyiék kertje!

Íme kilenc, nosztalgikus hangulatot keltő kerti növény, amelyek nem hiányozhattak nagyszüleink kertjéből.

Nagyanyáink kertje a színek, formák, illatok végeláthatatlan kavalkádja volt. A nagyi szorgosan tanítgatta az unokákat, hogyan kell magot vetni, a hervadt virágfejeket lecsípni, és büszkén mutogatta mindenkinek kedvenceit, köztük a hatalmas virágú pünkösdi rózsát.

Immár rajtunk a sor, hogy kertünket ezekkel az időtálló növényekkel színesítsük. A nagymama valamennyit szerette és jól ismerte, eljött az ideje, hogy mi is újra felfedezzük magunknak ezeket a klasszikus csodákat.

Tegyük változatossá a kertünket az alábbi feledhetetlen, szép emlékeket idéző növényekkel:

1. Szagosbükköny

A kecses és illatos szagosbükköny a régimódi kertek nélkülözhetetlen növénye volt. Zavartalan növekedése érdekében futtassuk hálóra vagy lécrácsra.

multidezes nagyi kertje 01

2. Hajnalka

Ez a máig nagy népszerűségnek ördendő egynyári kúszónövény magról vetve megbízhatóan kihajt. Fajtától függően virágainak színe lehet rózsaszín, kék, illetve a lila legkülönbözőbb árnyalatai. Szüksége van támrendszerre; egy hajnalkával befuttatott pergola például páratlan látványt nyújt. Virágmag vásárlásákor ne mulasszuk el elolvasni a tasakon található információkat: az Ipomea tricolor  például azért szerencsés választás, mivel nem invazív. Ha nem vigyázunk, a szintén közkedvelt Ipomoea purpurea  vagy Ipomoea hederacea  viszont könnyen átveheti az uralmat a kert nagy része felett.

multidezes nagyi kertje 02

3. Vaníliavirág

Szinte hihetetlen, de ez a bódítóan édes illatú virágokat hozó növény már az 1700-as évek viktoriánus kertjeiben is igen nagy kedvenc volt. Kiválóan alkalmas virágágyi növénynek, de konténerben is nevelhetjük.

multidezes nagyi kertje 03
Serres Fortier

4. Csodatölcsér

Ahogy a neve is sejteti, a növény mutatós, trombita alakú virágokat hoz, amelyek a késő délutáni órákban nyílnak. Magról vetve könnyen kihajt. Melegebb éghajlaton újraveti magát, így ezeken a területeken a túlzott elszaporodását  megelőzendő nem árt a magtokokat összegyűjteni. Ültessük ablak elé vagy kerti pihenősarok mellé, hogy minél több alkalmunk legyen élvezni a virágok jázminra emlékeztető illatát.

multidezes nagyi kertje 04

5. Kerti szarkaláb

A rózsaszín, lila vagy fehér virágfürtöket hozó kerti szarkaláb akár másfél méter magasra is megnőhet. Elvirágzás után szárazvirágcsokrok készítéséhez is nagyszerűen felhasználhatjuk. Ültethetjük virágágyi növénynek, de kerítések mentén is pompásan mutat.

multidezes nagyi kertje 05

6. Díszmák

A magról vetett díszmák gyorsan nő, egyes fajták pedig a következő évben újravetik magukat. Számos színváltozat közül választhatunk, beleértve a klasszikus narancsvöröset, valamint a pasztellszínű árnyalatokat, úgy mint a rózsaszín, a mályva, a lazac vagy a fehér. Csodásan díszíti a vegyesen beültetett virágágyakat.

multidezes nagyi kertje 06

7. Kerti katicavirág

A kerti katicavirág bájos, csillag alakú virágai és csipkeszerű levelei hamisítatlan vintázs hangulatot keltenek. A virágok színe a rózsaszíntől kezdve a hófehéren át egészen az égszínkékig terjed. Miután a virágok elhullajtják szirmaikat, az apró manólámpásnak is beillő, felfújt tüszőterméseket szárazvirágcsokrok, asztaldíszek elkészítéséhez is felhasználhatjuk.

multidezes nagyi kertje 07
crabchick

8. Mályvarózsa

Egykor a mályvarózsa üde színű, méretes virágai tették teljessé a vidéki kerteket. Magról jól szaporítható. 1,5-2 méter magasra is megnő, így a virágágy háttérnövényének ültessük, de kerítés, házfal mellé ültetve is rendkívül dekoratív.

multidezes nagyi kertje 08

9. Gyűszűvirág

A gyűszűvirág az egyik legmagasabbra növő kétnyárnyi növényünk. Pompásan mutat kerítések, falak mentén. Harang alakú virágai 80-120 cm magas fürtökben júniustól, hosszan nyílnak.

multidezes nagyi kertje 10

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR