Az őszibarack helyes metszése: így terem majd bőven évről évre

Az őszibarack helyes metszése: így terem majd bőven évről évre

Ismerjük fel a "becsapós" hajtásokat!

Az őszibarackfa (Prunus persica)  a kertészek előtt leginkább kis növésű, alacsony törzsű, bokros koronájú faként ismert. Kedvelt gyümölcsünk, de igényes: törődni kell vele, ha kiegyensúlyozott mennyiséget szeretnénk szüretelni. A meggyhez hasonlóan a gyümölcseit az egyéves hajtásokon hozza, azaz az előző évben fejlődött hajtásokon. Minden hosszú hajtás csak egyszer terem, a harmadik évben már nem képez virágrügyeket és levelek sem fejlődnek rajta.

Termőre metszéssel lesz elegendő gyümölcsünk

Annak érdekében, hogy a barackunk évről évre kielégítően hozzon gyümölcsöt, fontos a következetes, éves metszés. Ha visszavágás nélkül hagyjuk a növényt, egyre rövidebbek lesznek a gyümölcstermő hajtások, és barackot csak a korona külső részén hoznak majd. Ezért fontos, hogy az elöregedett és az új hajtások között fenntartsuk az egyensúlyt. Közvetlenül a szüret után, vagy tavasszal, röviddel a virágzás előtt legalább az előzőleg gyümölcsöt termett hajtások ¾-ét távolítsuk el. A maradékot 3 rügyre vágjuk vissza, így a következő évben új gyümölcstermő hajtásokat tudnak fejleszteni. Ügyeljünk arra, hogy a metszéssel a korona belsejébe a lehető legtöbb fény jusson.

oszibarackfa helyes metszese 02
Így festenek a hajtások: fás hajtás (1), hiányos termővessző (2), teljes termővessző (3) bokrétás termőnyárs (4)

Hiányos és teljes termővesszők

Az őszibarack különlegessége, hogy valódi és ál gyümölcstermő hajtásokat is hoz, azaz teljes és hiányos termővesszőket. Onnan ismerjük fel a valódiakat, hogy a kerek virágrügyek mindegyike egy-két laposabb, hegyesebb levélbimbóval kombinált, a hajtás ceruzavastagságú, a 3-as rügyekkel berakott.

Ezek a virágrügyek terméseket képeznek, ezért a fán kell őket hagynunk. Az utolsó szakaszban a valódi gyümölcstermő rügy már általában csak leveles részt képez – ez eltávolítható. A hamis gyümölcstermő rügyek is kerekek, azonban ezeket nem szegélyezik levélrügyek. Ezek a rügyek eredetileg ugyan gyümölcsöt fejlesztenek, azonban azt elhullajtják, mert a növény nem tudja kielégítően táplálni őket. Ezért az összes hiányos termővesszőt vágjuk le, vagy vágjuk vissza őket rövid csonkokra, egy-két levélrüggyel, így az év folyamán egy kis szerencsével olyan hajtásokat hozhatunk létre, amelyek majd a következő évben valódi gyümölcsöket teremnek.

Az ún. bokrétás termőnyársak szintén gyümölcsöket hoznak, ezért ne vágjuk le őket. A fás hajtások se nem fognak virágozni, se nem hoznak gyümölcsöt, ezért ha a koronaformához nem szükségesek, távolítsuk el őket, vagy vágjuk vissza 2 rügyre, hogy új hajtásokat képezzenek.

oszibarackfa helyes metszese 04

A megfelelő metszési időpont

Az őszibarackot gyakran veszélyeztetik a késői fagyok. Ezért ezeket a fákat először röviddel, vagy közvetlenül a virágzás előtt metsszük, akkor könnyebben észlelhetjük a károkat. Az elfagyott rügyek és virágok elszáradnak, megbarnulnak, ezeket eltávolíthatjuk.

Alapvetően fontos, hogy az őszbarack koronája kompakt, de ne túl sűrű maradjon, így a gyümölcsök elegendő napfényt kapnak az éréshez – ne féljünk hát a metszéstől! A különösen sok fény lehetővé teszi az ún. katlan vagy tányérkorona kialakítását. Ezeknél a speciális koronaformáknál a napfény felülről könnyen be tud jutni a koronába.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?