Müzlihez, teának: szárítsunk vadon termett bogyós gyümölcsöket!

Müzlihez, teának: szárítsunk vadon termett bogyós gyümölcsöket!

A téli hónapokban különösen jól esik egy kis aszalvány.

A bogyós vadgyümölcsök bőségesen tartalmaznak gyümölcssavat, illetve cserzőanyagokat és keserű anyagokat. Kíméletesen megszárítva ízük finomabbá válik, és kevésbé lesz fanyar, ugyanakkor az egyéb értékes összetevő anyagok továbbra is megőrződnek.

Az egybibés galagonya világos-piros gyümölcse nyersen túlságosan lisztes és nem túl aromás. Ellenben a belőle készített tea kifejezetten finom. A természetgyógyászatban a galagonyát vérnyomás-szabályozó és keringésjavító hatása miatt alkalmazzák.

vad bogyosok szaritasa 01

A kökény csak azután válik élvezhetővé, miután megcsípte a dér, ám akkor sem válik nyersen fogyaszthatóvá. Csak szárítás után nyeri el a finom, szilvára emlékeztető aromát.

vad bogyosok szaritasa 02

A csipkebogyóból nagyon finom lekvár készíthető, azonban a kimagolás és a belsejében található szőrök eltávolítása rendkívül fáradságos. Ha a gyümölcsöt szárítással konzerváljuk, megtakaríthatjuk ezt a munkát. Hosszabb ideig áztatva, a magvas vadgyümölcs vaníliára emlékeztető aromát ad.

vad bogyosok szaritasa 03

A savanykás ízű somnál, akárcsak a kökénynél, a kimagolás jóval egyszerűbb feladat. Nagyon könnyen elvégezhető olajbogyó-magozóval.

vad bogyosok szaritasa 04
Wendy Cutler

A mahónia, borbolya és vörös áfonya gyümölcse novemberre szintén megérett, és alkalmassá vált az aszalásra. Elektromos aszalógépben a folyamat kb. 10 órát vesz igénybe, míg a sütőben történő szárítás maximum 50 fokon időigényesebb, 1-2 napot vesz igénybe.

vad bogyosok szaritasa 06

vad bogyosok szaritasa 07

vad bogyosok szaritasa 05

A galagonya nem hiányozhat a vadgyümölcsös sövényből, a csipkebogyó gazdag C-vitaminban, a kökényt az első fagy után kell leszedni, a som szeptember végétől érik.

A szárított vadgyümölcs egészséges nassolnivaló. Nagyon finom müzlihez keverve, tejjel leöntve vagy teának is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR