Téli finomságok.
Az alma a legszélesebb körben elérhető gyümölcsünk, számos fajtája létezik. A kerti almák többsége jól tárolható, kitart a következő szezonig, de nyáron-ősszel szedd magad akciókban is beszerezhetjük a téli hónapokra való gyümölcsöt. Fogyaszthatjuk nyersen, kerülhet sütibe, húsok mellé, salátába, de készülhet belőle finom ital vagy csemege is.
Az alma gyorsan barnul, ha az ember szárítani szeretné. Ezt elkerülhetjük, ha a gyümölcsszeleteket fél óráig citromos vízben áztatjuk. Ezután konyharuhán vagy papírtörlőn szárítsuk meg, majd tegyük a fűtőtestre őket. A csak díszítésre használt almát sós vízbe is tehetjük. Szép sárga almát kapunk, ha a vízbe kurkumát is teszünk.
Az apróra vágott, sütőlapra terített zöldségnek és gyümölcsnek kb. 3 órára van szüksége ahhoz, hogy a sütőben megszáradjon.
Néhány különleges ötlet almából:
Almatea
A megszárított almahéjból almatea készülhet, amit kiegészíthetünk bionarancs, biocitrom héjával és mályvavirággal is. Egy lábasban vízzel felforraljuk a teának valót, majd kb. 20 percig kis lángon párolódni hagyjuk.
Alkoholmentes almapuncs
Hozzávalók:
- 1 liter almalé
- ½ liter almatea
- 5 szegfűszeg
- 4 fahéjrúd
- 3 csillagánizs
- 50 g cukor
- 2 evőkanál citromlé
- kb. 5 cm friss gyömbér
A teából, almaléből, fűszerekből álló keveréket röviden forraljuk, majd lekapcsolás után hagyjuk állni. Forrón, friss almaszeletekkel szervírozzuk.
Almaszirup
Hozzávalók:
- 500 g fehér vagy barna kandiscukor
- 500 ml almalé
- 3 tasak (15 g) citromsav
- fűszerek
A hozzávalókat röviden forraljuk össze, majd kb. 20 percig kis lángon még főzzük. A szirup kb. 3 hónapig eltartható.
Narancsos almachips
Az almaszeleteket tegyük kb. egy órára narancslébe vagy szirupba. Ne legyen túl vékonyak a szeletek, mert megszottyadnak. Ezután terítsük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és pácoljuk ízlés szerint narancsos cukorral, levendulás cukorral, rózsás cukorral, fahéjjal vagy gyömbérrel. Ezt követően sütőben szárítsuk meg őket a legalacsonyabb hőmérsékleten, a sütő ajtaján nyitva hagyva.
Kiadós almachips
Ehhez az almaszeleteket vékonyan kenjük páccal (1 evőkanál almaecet, 1 evőkanál mogyoróvaj vagy szezámolaj és fűszerek felhasználásával készítsük el). Helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe a szeleteket, szórjuk meg őrölt fűszerekkel, pl. curryvel. Szárítsuk meg az almát a sütőben kb. 50 °C-on, 3 órán keresztül, nyitott ajtó mellett.