Mentsd meg a szedret, készíts szederdzsemet

Mentsd meg a szedret, készíts szederdzsemet

Akár kevés szederből is készíthetünk csodálatos lekvárt otthon. Íme egy recept, ami megmenti az otthoni termést.

Készítsünk ellenállhatatlanul finom dzsemet szederből! Aki kedveli az ízét, a recept elkészítéséhez a szedret áfonyával is keverheti. Az elkészült dzsem szobahőmérsékleten gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható, míg a felbontott dzsem hűtőben körülbelül 3 hétig lesz még fogyasztásra alkalmas.

szederdzsem 02

Hozzávalók

- 2 1/2 csésze megmosott szeder
- 1 1/2 csésze kristálycukor
- 3 evőkanál víz

Kellékek

- 2 db kisebb (kb. 250 ml-es) befőttes üveg fedéllel

szederdzsem 03

Elkészítés

1. Forraljunk fel egy nagy fazékban vizet erős lángon. Közepes-takarék lángra állítva tegyük bele az üvegeket és a fedeleket. Hagyjuk a forró vízben 10 percig, hogy kellően sterilizálódjanak. Konyhai csipesszel vagy fogóval emeljük ki az üvegeket és a fedőket egy tiszta törölközőre, majd hagyjuk kihűlni.

2. Egy közepes méretű, vastag fenekű edényben közepes láng felett keverjük össze a szedret a cukorral és a vízzel. Forraljuk fel, 1 percig hagyjuk forrni, majd vegyük kisebbre a lángot. Időnként megkeverve addig főzzük a gyümölcsöt, amíg elfő a habja és kezd besűrűsödni. Ez körülbelül 7 percet vesz igénybe.

3. Merőkanállal óvatosan szedjük át a forró dzsemet a sterilizált üvegekbe. Töröljük le az üvegek száját és jó szorosan csavarjuk rájuk a fedeleket és fordítsuk fejjel lefelé. Az első kóstoló előtt szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni legalább 8 órán keresztül.

A tüskementes szeder termesztéséről korábban már itt írtunk >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?