Készítsünk joghurtos tortát szederből, sütés nélkül

Készítsünk joghurtos tortát szederből, sütés nélkül

Őszi kincsek a tányéron.

Bár már nyáron is szedhetjük, a szeder igazából kora ősszel ontja a gyümölcseit. Ezek a rendkívül értékes fekete szemek tele vannak antioxidánsokkal. Fogyaszthatjuk őket nyersen, de tegyük bátran desszertekbe, levesbe, salátába is! Az alábbiakban egy könnyen, sütés nélkül elkészíthető édességet mutatunk.

joghurtos torta szederbol 02

Hozzávalók:

A torta aljához:

• 200 g keksz (pl. vajas keksz)
• 100 g olvasztott vaj

A joghurtmasszához:

• 500 g natúr joghurt
• 150 g cukor
• 1 vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 csomag vaníliás cukor
• 12 lap zselatin
• 100 ml író (ezt helyettesíthetjük úgy, hogy 1 bögre tejben elkeverünk 1 evőkanál citromlevet)
• 250 ml habtejszín
• 1-2 marék szeder

A szedres masszához:

• 500 g szeder
• 5 lap zselatin

Elkészítés:

1. A kekszet morzsoljuk el apróra, keverjük el alaposan az olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk a kivajazott tortaforma aljába.

2. A krémhez a joghurtot a cukorral és vaníliával keverjük simára. Áztassuk hideg vízbe a zselatint, majd nyomkodjuk ki és habverővel gyorsan oldjuk fel langyos íróban.

3. Az írót keverjük gyorsan a joghurtos masszába. A habtejszínt verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk bele az egy marék szedret, majd ezt a masszát töltsük a tortaformába, végül tegyük néhány órára a hűtőbe.

4. A többi szedret pürésítsük össze (előtte tegyünk félre belőle egy marékkal). A maradék 5 lap zselatint áztassuk hideg vízbe, majd kevergetés közben kissé melegítsük fel, amíg fel nem oldódik. A zselatint adjuk a szederpüréhez, majd tegyük hozzá a félretett szedret is és alaposan keverjük el. A gyümölcsös masszát öntsük a joghurtos részre és tálalásig hűtsük.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR