Őszi kincsek a tányéron.
Bár már nyáron is szedhetjük, a szeder igazából kora ősszel ontja a gyümölcseit. Ezek a rendkívül értékes fekete szemek tele vannak antioxidánsokkal. Fogyaszthatjuk őket nyersen, de tegyük bátran desszertekbe, levesbe, salátába is! Az alábbiakban egy könnyen, sütés nélkül elkészíthető édességet mutatunk.
Hozzávalók:
A torta aljához:
• 200 g keksz (pl. vajas keksz)
• 100 g olvasztott vaj
A joghurtmasszához:
• 500 g natúr joghurt
• 150 g cukor
• 1 vaníliarúd kikapart belseje vagy 1 csomag vaníliás cukor
• 12 lap zselatin
• 100 ml író (ezt helyettesíthetjük úgy, hogy 1 bögre tejben elkeverünk 1 evőkanál citromlevet)
• 250 ml habtejszín
• 1-2 marék szeder
A szedres masszához:
• 500 g szeder
• 5 lap zselatin
Elkészítés:
1. A kekszet morzsoljuk el apróra, keverjük el alaposan az olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk a kivajazott tortaforma aljába.
2. A krémhez a joghurtot a cukorral és vaníliával keverjük simára. Áztassuk hideg vízbe a zselatint, majd nyomkodjuk ki és habverővel gyorsan oldjuk fel langyos íróban.
3. Az írót keverjük gyorsan a joghurtos masszába. A habtejszínt verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk bele az egy marék szedret, majd ezt a masszát töltsük a tortaformába, végül tegyük néhány órára a hűtőbe.
4. A többi szedret pürésítsük össze (előtte tegyünk félre belőle egy marékkal). A maradék 5 lap zselatint áztassuk hideg vízbe, majd kevergetés közben kissé melegítsük fel, amíg fel nem oldódik. A zselatint adjuk a szederpüréhez, majd tegyük hozzá a félretett szedret is és alaposan keverjük el. A gyümölcsös masszát öntsük a joghurtos részre és tálalásig hűtsük.