Nálad is elfagyott a paradicsom bokra, de tele van zöld paradicsommal?

Nálad is elfagyott a paradicsom bokra, de tele van zöld paradicsommal?

Van megoldás, hogy megmentsd az idei termést, megmutatjuk a módját.

Egyszer csak jött egy hideg éjjel és lefagyott a kertben a paradicsom levele. Másnap még nem is vettem észre, csak harmadnap, amikor már bágyadtan lógtak a levelei. Egy hét múlva már száraz volt az egész bokor, de a fagy nem tette tönkre a bogyókat: a zöld paradicsomok értetlenül, de egészségesen kandikáltak ki a barnuló levelek közül. A jó hír, hogy nincs minden veszve, meg lehet őket menteni.

elfagyott paradicsom bokra 02

Mitől fagyott el a paradicsom?

A paradicsom melegkedvelő növény, április közepén szokták palántázni, és az őszi fagyokig jól elvan a kertben. Ha a leveleit 0 fok alatti hőmérséklet éri, akkor akár egy fél óra alatt is elfagy. Ha ez tavasszal történik, akkor még lehet másik palántával pótolni, de ősszel nincs ennek értelme, eddig tartott a kerti pályafutása.

Ha csak egyetlen hideg éjszaka várható, akkor néhány paradicsombokrot talán még érdemes ilyenkor letakarni a házikertben, például sima kerti fóliával, akár szemeteszsákkal. Ez megmentheti a bokrot és adhat neki még néhány hetet a kertben.

A paradicsom bogyói viszont jobban bírják a hideget, mint a levelei. Néhány fokos mínuszt még elviselnek, de természetesen az elpusztult növény már nem tudja táplálni őket. A kertben az őszi időben, a mindennapos harmat és a nagy hőingás hatására gyorsan tönkremennek a bogyók is. Érdemes őket tehát leszedni.

elfagyott paradicsom bokra 04

Mit csináljak a zöld paradicsommal?

A zöld paradicsomot meg lehet érlelni, mert utóérő bogyó. De persze zölden is lehet használni, és erre rengeteg ötletet szedtünk össze a következő írásban.

Azt is érdemes tudni, hogy a zöld paradicsom tartalmaz mérgező anyagokat, de olyan kis mennyiségben, hogy a legérzékenyebb ember sem érzi meg fél kilónál kevesebb zöld és nyers paradicsom elfogyasztásakor. Szóval nem kell túlzásba vinni a fogyasztását, de feldolgozva (pl. ecetesen, ketchupként, savanyítva, szárítva vagy megérlelve) már egyáltalán nem kell tartanunk tőle.

A paradicsom mindenféle praktikával utóérlelhető. Van, aki almát vagy banánt tesz mellé, van, aki dobozba zárja, van, aki sütőbe teszi, esetleg a napon tárolja. Összegyűjtöttük az alábbi cikkben a legnépszerűbb praktikákat.

elfagyott paradicsom bokra 03

Csak tedd ki az asztalra, és minden nap megérik egy szem

A legegyszerűbb módszer, ha az embernek csak néhány marék zöld paradicsom érleléséről kell gondoskodnia, hogy leszedi a bogyókat, megmossa őket, majd kiteszi a konyhaasztalra. Nem baj, ha éri a nap, de nem feltétlenül szükséges az éréshez. Én azt tapasztaltam, hogy minden nap megérett egy-két szem, amelyet el lehetett fogyasztani. A zölden maradtak sem mentek tönkre. Így valószínűleg nem megy kárba az elfagyott paradicsom termése.

Korábban írtunk róla: