Így tudjuk elősegíteni, hogy a zöld paradicsomunk utóérjen

Így tudjuk elősegíteni, hogy a zöld paradicsomunk utóérjen

Ügyeljünk a szolanin mennyiségére!

Szinte minden évben bekövetkezik az, hogy a nyárias idő hamarabb ér véget, mint ahogy az utolsó szem paradicsom is beérik. Beköszönt az ősz, a növényen pedig zöld paradicsomok várnák a melengető napsugarakat. Nem kell ezeket a komposztra dobni, ugyanis még utóérhetnek, ha a megfelelő eljárást folytatjuk. Az ízük ugyan már nem olyan lesz, mint a nyári paradicsomoké, de ebben az időszakban már a boltok polcain sem találunk igazán aromás zöldségeket.

Mielőtt a fagyok megérkeznek, mindenképp szedjük le a zöld paradicsomokat. Ezek a zöldségek egy szolanin nevű anyagot tartalmaznak, ami egy természetes védőanyag kórokozók és kártevők ellen. Fontos tudni, hogy ez a vegyület magas dózisban az emberre nézve mérgező lehet. Tipikus tünetei a szolanin túladagolásnak a fej- és gyomorfájás, émelygés, hányás, torokégés és kaparás.

zold paradicsom utoerjen 03

Egy felnőtt embernek ezekhez a tünetekhez 100-200 mg szolanint kell fogyasztania. Enyhébb panaszokat már 25 mg szolanin is okozhat, a halálos dózis azonban 400 mg. Az éretlen paradicsomok 100 g-onként 9-30 mg szolanint tartalmaznak, azaz egy-két szem zöld paradicsom még nem okoz komoly gondot. Ráadásul a szolanin keserű ízű is, így nem valószínű, hogy túladagoljuk magunkat belőle.

Főzéssel a zöld paradicsom szolanintartalma csak kis mértékben csökken, mert ez az alkaloid hőálló. Vagyis a belőle készült chutney, lekvár és savanyú is tartalmaz szolanint, csak az édesítés miatt kevésbé érezzük. Legyünk mértéktartóak ezekkel az ételekkel! Jobb, ha hagyjuk a zöld paradicsomot utóérni és csak akkor fogyasztjuk, amikor már megpirosodott.

zold paradicsom utoerjen 02

Mi szükséges a zöld paradicsom utóéréséhez?

  • A zöld paradicsom akkor fog utóérni, ha legalább egy picit már színesedik, ha teljesen zöld, akkor legtöbbször ez nem történik meg. A sérült zöldségeket válogassuk ki.
  • Az utóéréshez meleg (18 és 20 °C között) és magas páratartalom szükséges (80-90%). A helyiség akár sötét is lehet, a fény nem befolyásolja az érést a leszedett paradicsomnál.
  • Lehetőség szerint a szárral együtt szedjük le a zöldséget, ez javítja az aromát és a kórokozók sem tudnak rögtön a termésbe hatolni. Még jobb, ha az egész növényt kihúzzuk és fejjel lefelé lógatva tároljuk (szedjük le a leveleket).
  • A terméseket dobozban, papírzacskóban, kosárban tároljuk úgy, hogy tudjanak szellőzni. Porózus szerkezetüknek köszönhetően az agyagedények is megfelelőek tárolásra.
  • A zöldségek ne érjenek egymáshoz. Ha több paradicsomunk van, és több rétegben tesszük le őket, rakjunk közéjük elegendő újságpapírt.
  • Amennyiben túl lassú az utóérés, meggyorsíthatjuk úgy, hogy almát vagy banánt teszünk a tárolt paradicsomok közé, ezek a gyümölcsök ugyanis érést gyorsító etilént termelnek.
  • A paradicsomokat papírba is becsomagolhatjuk a gyorsabb érés érdekében, mivel maguk a paradicsomok is termelnek etilént.
  • Hihetetlenül hangzik, de igaz: a zöldségek piros fólián gyorsabban érnek, ugyanis a piros szín érett szomszédokat „szimulál”, márpedig minden zöldség szeretne a legpirosabb lenni. A piros fólia hosszúhullámú fényt tükröz vissza, ami egy specifikus fehérjét aktivál.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR