Ehető vagy mérgező a zöldparadicsom?

Ehető vagy mérgező a zöldparadicsom?

Óvatosan a szolaninnal.

A zöld paradicsom mérgező, mégis sokan ételként tekintenek rá, egyes régiókban lekvár, savanyúság vagy chutney készül belőle. Talán még emlékezünk a Sült zöld paradicsom  című filmre, ahol csemegeként fogyasztották – pedig már nem túl nagy mennyiség is mérgezési tüneteket okozhat!

Védekezés a kártevők ellen

Ha a növényvilágban körbenézünk, akkor azt láthatjuk, hogy a növények, főként a gyümölcstermők, illetve a zöldségfélék próbálnak valamiféle védelmet kifejleszteni a rágcsálókkal, kártevőkkel szemben. A paradicsom esetében ez az álcázás, illetve egy "vegyi koktél". Az éretlen paradicsom zöld, így nehezebb felismerni a növény levelei között. Csak akkor színeződik sárgára vagy pirosra, amikor a gyümölcs és a benne lévő magok éretté válnak. Az érés folyamán a paradicsom belsejében is történik számos változás. A zöld termések egy szolanin nevű, mérgező alkaloidot tartalmaznak. Ez a felelős a kellemetlen, keserű ízért, ami egyfajta védekezés, nagy mennyiségben fogyasztva mérgezési tüneteket okoz.

zoldparadicsom eheto mergezo 02

A zöld paradicsom mérgező

A szolanin egy alkaloid. Ez a kémiai csoport több ezer hatóanyagot tartalmaz, idetartozik például a történelemből jól ismert sztrichnin is, a chili csípősségéért felelős kapszaicin, vagy a fájdalomcsillapító morfin. Egyes hatóanyagok nagyon kis mennyiségben gyógyszerek, ám nagyobb adagban mérgek.

Csak a paradicsom zöld részei tartalmazzák az alkaloidot, a mérgezés veszélye így fennáll fogyasztás esetén. A mérgezés első tünetei – a gyomorproblémák, hasmenés, nehézlégzés, álmosság – akkor jelentkeznek a felnőtt embernél, ha 200 mg szolanint fogyaszt. Ennél nagyobb mennyiség károsítja a központi idegrendszert, görcsöket, bénulást okozva. 400 mg már halálos dózisnak tekinthető.

A zöld paradicsom 100 grammja kb. 9-32 mg szolanint tartalmaz. Azaz még a legnagyobb koncentráció esetén is kb. 625 g zöld paradicsomot kellene megennünk ahhoz, hogy a mérgezés első tüneteit tapasztaljuk. De mivel a szolanin keserű, nem valószínű, hogy valaki véletlenül megeszik ennyit.

A félig érett, vagy nem sokkal az érés előtt álló paradicsom már csak 2 mg szolanint tartalmaz 100 grammban, így ebből 10 kg-t kellene fogyasztanunk ahhoz, hogy veszélyessé váljon.

Ha a paradicsom teljesen érett, akkor ez 10 dkg-ra nézve 0.7 mg, azaz 29 kilót kellene befalnunk ahhoz, hogy aggódnunk kelljen.

zoldparadicsom eheto mergezo 03
Foodista

Óvatosan a lekvárral

Egyes helyeken azonban a zöld paradicsomból édes-savanyú lekvár készül. Ezekkel a termékekkel legyünk óvatosak, ugyanis a szolanin hőálló, és a keserű ízt elfedi a cukor, az ecet, illetve az egyéb összetevők. Különösen a pácolt paradicsommal legyünk körültekintőek: már akár 100-150 gramm is mérgezéshez vezethet, mert a becslések szerit a szolanintartalom 90%-a megőrződik.

Az érett, piros paradicsom nem csak hogy nem toxikus, de nagyon egészséges. Sok káliumot, folátot, C-vitamint tartalmaz, ugyanakkor kalóriaszegény. Különösen érdekes a benne lévő likopin, amely az érett paradicsomot intenzív pirossá színezi. Ez a karotinoid nagyon jó hatású az egészségre: csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, prosztatarák, cukorbetegségek, meddőség kockázatát.

Léteznek olyan paradicsomok, amelyeket kifejezetten zöld fajták nemesítése céljából állítottak elő, pl. a sárga-zöld ’Green Zebra’, a ‘Limetto’  vagy a ‘Green Grape’. Nem csak a héjuk, a húsuk is zöld, ugyanakkor teljesen ártalmatlanok.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR