6 formában is elrakhatod a paradicsomot

6 formában is elrakhatod a paradicsomot

Összegyűjtöttük a legjobb paradicsom-tartósítási módszereket, a fagyasztástól a szárításig, a lekvártól a savanyításig, ivólétől a befőzésig. 

Miután a paradicsomok beértek és elkezdjük sorban leszedni azokat, felmerül a kérdés: hogyan tegyük el télire? Az élelmiszerek tartósítása olyan fortély, praktika, amelyet a szupermarketek korában már egyre kevesebben ismernek. Nem is csoda, hiszen évszaktól, idénytől függetlenül mindig kaphatók friss gyümölcsök és zöldségek.

A kiskerti termés betakarítása mindazonáltal egyszerű, ráadásul szórakoztató családi programnak, kikapcsolódásnak is kiváló. Az extra jutalom pedig, hogy egész évben élvezhetjük a friss, házi termesztésű paradicsom pompás ízét!

Hányféleképpen tehetjük el a paradicsomot?

A paradicsom elrakásának sokféle módja van, és minden egyes technikának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Íme a legnépszerűbbek:

A paradicsom konzerválása

A konzerválás (befőzés) népszerű módszer, persze ne konzervdobozokra gondoljunk, hanem üvegekben való elrakásra. Már igen hosszú ideje bevált módja a legkülönbözőbb élelmiszerek évekre való tartósításának. A legfontosabb, hogy a paradicsomot akkor kell feldolgozni, amikor a szemek frissek és érettek (a zöld paradicsomból pedig savanyúságot készíthetünk). Adjunk hozzá citromlevet (kb. 2 evőkanállal egy liter paradicsomhoz) azért, hogy a pH-szintje elég alacsony legyen ahhoz, hogy megelőzzük a baktériumok megjelenését.

A konzerváláshoz mindössze pár alapvető eszközre és forró vízre van szükségünk. Előre elkészíthetjük a kedvenc paradicsomos receptjeinket is, például különböző tésztaszószokat, szeletelt vagy felkockázott paradicsomot, paradicsomlevest, illetve a paradicsomszemeket akár egészben is eltehetjük.

paradicsom tartositasa 02

A paradicsom lefagyasztása

A lefagyasztás manapság talán a legnépszerűbb módszer, aminek az elsődleges oka az egyszerűsége, valamint az, hogy ma már a legtöbb háztartásban található fagyasztó. A lefagyasztott paradicsom azonban elveszíti az állagát, így csak akkor lesz alkalmas a főzésre, ha már felengedett. A paradicsomot lefagyaszthatjuk egészben, párolva, pürésítve, illetve a félkész / előre elkészített paradicsomos ételek is könnyen lefagyaszthatók.

A paradicsom megszárítása, ASZALÁSA

A paradicsom megszárítása szintén igen népszerű módszer, köszönhetően olcsóságának és egyszerűségének. Csak szeleteljük fel a paradicsomszemeket vékonyra, és tegyük ki a napra (vagy szárító-/aszalógépbe), hogy jól megszáradjanak. Finom ropogóssá válnak a szeletek, állagban a burgonyachipshez hasonlóak lesznek, viszont vízbe téve könnyen rehidrálhatjuk. Felhasználhatjuk morzsolva vagy egész szeletekben például szendvicsekhez, levesekhez, salátákhoz. A takarékos kertészek számára, akiknek nem áll rendelkezésükre sok felszerelés, ez az egyszerű módszer válhat be a leginkább. A paradicsom aszalásáról pedig korábban már itt írtunk >>

A paradicsom savanyítása

A savanyítás szintén népszerű módszer, különösen az éretlen, zöld paradicsomszemek esetén. A feldolgozás során használhatunk ecetet (lehetőleg almaecetet), bár vannak, akik jobb szeretik a citromlevet. Az ecetes paradicsom megőrzi az állagát, viszont némileg veszít aromájából (illetve felváltja azt egy savasabb, erősebb íz).

Az ecetes paradicsom közkedvelt hozzávalója a különböző salátáknak, illetve számos chilis és egyéb ételnek. A legtöbb esetben az ecetes paradicsomot egész szemekben teszik el, mivel a paradicsom héja némileg akadályozza az ecetes íz kialakulását. Minél tovább áll a paradicsom az ecetes lében, annál inkább puhább lesz, illetve annál többet veszít eredeti ízéből is. A legtöbben épp ezért igyekeznek egy éven belül elfogyasztani az ecetes paradicsomot, ettől függetlenül évekig eltartható.

Paradicsompüré és -lekvár készítése

A paradicsompüré vagy -lekvár sokak kedvence. Számtalan különböző recept alapján elkészíthetők, és a többi tartósítási eljáráshoz hasonlóan eltarthatóságuk nagyban függ a savasságuktól. Receptet hozzá itt találsz >>

paradicsom tartositasa 03

Hasznos tanácsok

Bármelyik tartósítási eljárást is válasszuk, mindenképpen címkézzük fel az üvegeket, hogy tudjuk, mikor raktuk el azokat a későbbi felhasználásra. Ez lehetővé teszi, hogy mindig a legrégibb üvegeket használjuk fel előbb, és számon tudjuk tartani, mit mikor tettünk el. Nem árt, ha a paradicsom fajtáját is feltüntetjük a címkén.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR