Nem ugrik be a virág neve? Íme 3 ingyenes, magyar nyelvű növényfelismerő alkalmazás a mobilodra

Nem ugrik be a virág neve? Íme 3 ingyenes, magyar nyelvű növényfelismerő alkalmazás a mobilodra

Hasznos alkalmazások az okostelefonok korában.

Az alábbi magyar nyelvű növényfelismerő alkalmazások azonnali segítséget nyújthatnak a tanácstalan növénybarátoknak kirándulások, túrák során:

1. PlantNet Növényhatározó

A PlantNet az egyik legnépszerűbb növényfelismerő alkalmazás, amely segít beazonosítani, meghatározni a növényeket egyszerűen azzal, hogy lefotózzuk őket a telefonunkkal. Ez kölönösen jól jön, ha egyetlen botanikus sincs a közelben! A PlantNet ezenkívül egy remek civil kutatási projekt is: az általunk lefotózott növények fotóját a tudósok a világ minden táján elemezhetik, hogy jobban megértsék a növénydiverzitás alakulását, és segítsenek annak megóvásában.

Tipp: minél több képi információt adunk a PlantNet-nek a kérdéses növényről, annál pontosabban be tudja azonosítani. Számos növény távolról nézve nagyon hasonít egymásra, és előfordulhat, hogy csak az apró részletek különböztetnek meg két fajt, amelyek például egyazon nemzetség tagjai.

harom novenyfelismero alkalmazas 02

2. PictureThis – Plant Identifier

Ha kíváncsiak vagyunk a sétánk során megpillantott gyönyörű virág nevére, szeretnénk botanikai ismereinket bővíteni vagy egyszerűen tanácsra van szükségünk egy növény gondozásához, csak készítsünk fotót róla. A PictureThis összeveti azt az adatbázisával és megválaszolja a növénnyel kapcsolatos összes kérdésünket.

Az alkalmazás naponta több mint egymillió növényt azonosít 98%-os pontossággal – szomorú vagy sem, ez az eredmény jobb, mint amit a legtöbb humán szakértő produkálni képes.

harom novenyfelismero alkalmazas 03

3. Flora Incognita

 A Flora Incognita alkalmazással gyors választ kaphatunk arra, mi is az a virág, ami épp a szirmait bontogatja előttünk. Fényképezzük le, így megtudhatjuk a nevét és minden egyebet róla, amit csak szeretnénk egy adatlap segítségével. És ez még nem minden: a mesterséges intelligencián alapuló, nagy pontosságú algoritmusok még akkor is felismerik a vadon élő növényeket, amikor azok (még) nem virágoznak! 

 A Flora Incognita német fejlesztésű alkalmazás, amely azonban tartalmaz magyar nyelvű adatbázist és felhasználói felületet is.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti növényfelismerő alkalmazásoknak esetenként lehetnek pontossági korlátaik, és nem minden alkalommal biztosítanak 100%-os eredményt. Az adott növényfajtól, a fotó minőségétől és a rendelkezésre álló adatoktól függően változhat az azonosítás pontossága.

Az alkalmazásokat a mobiltelefonunkon keresztül tudjuk elérni és használni. Az alkalmazásboltban (Google Play Áruház (Android), App Store (iOS)) keressük meg az alkalmazást, telepítsük, majd indítsuk el. A beállítások között válasszuk ki a magyar nyelvet. Az alkalmazások elérhetősége és frissítései változhatnak, ezért mindig ellenőrizzük az alkalmazásboltban a legfrissebb verziót és az aktuális elérhetőséget.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR