Bővült az ingyenes Fa Book fahatározó alkalmazás

Bővült az ingyenes Fa Book fahatározó alkalmazás

Elfér a zsebben is.

350 képpel és csaknem 20 erdőtársulással bővítette fahatározó mobilalkalmazását az Országos Erdészeti Egyesület. 2020 szeptemberétől már elérhető a mobiltelefonos alkalmazások áruházaiban a Fa Book bővített, rendszerezett verziója. Az Android és iOS operációs rendszerekkel kompatibilis, frissített program továbbra is ingyenesen tölthető le. A letöltött és telepített alkalmazás offline, kikapcsolt mobilhálózattal is használható.

Az applikáció a hazai erdőkben előforduló 111 fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport, valamint 33 erdőtársulás terepi azonosításában nyújt segítséget. Aki gyakran járja az erdőt, biztosan került már olyan helyzetbe, hogy egy-egy fának szerette volna megtudni a nevét, ám nem sikerült azonosítania.

A mostani frissítés során a fajok képállományának többségét rügy, kéreg és habitus fotókkal egészítették ki, a leírásokat pedig rendszerezték, ami segíti a növényhatározást és reagál a felhasználói igényekre. A megújult Fa Book által megszerzett tudás ellenőrzésére az appban található játékot is lecserélték, a felhasználók a fajokhoz és társulásokhoz rendelt képek felismerésével tesztelhetik ismereteik bővülését.

Az applikáció elsődleges funkciója továbbra is a vizuális meghatározás, amelynek során egyszerű ikonok segítik a határozás folyamatát. A növények ismérvei alapján tudjuk szűkíteni a potenciális fajok listáját, minden helyes lépésünkkel közelebb kerülünk a meghatározandó fajhoz, ahol végül a fotók segítik az azonosítást. A bővített képállománnyal a sikeres határozásra már a rügyfakadás idején, vagy vegetációs időszakon kívül is van esélyünk.

Az alkalmazás megújulásával egy időben 300 képpel bővült a fabook.oee.hu honlap is, ahonnan a fajok fotóanyagát szabadon lehet letölteni és felhasználni. A weboldal célja az erdővel kapcsolatos ismereteket oktató pedagógusok, az erdei iskolák nevelői, a diákok és az érdeklődő természetjárók számára olyan egységes, szakmai szempontból is ellenőrzött képanyag rendelkezésre bocsátása, ami segítheti az ismeretterjesztő és az oktató-nevelő munkát.

A Fa Book nagyszerű eszköz arra, hogy egyszerűen és szórakoztató módon bővítsük természeti ismereteinket kirándulás, kikapcsolódás közben, vagy bármikor, ha erdős területen tartózkodunk. Nagy hasznát vehetjük akkor is, ha utcai sorfákat, parkban látott fákat szeretnénk azonosítani.

A képi növényhatározás mellett az applikáció lexikon részében szabadon böngészhetünk a fák és cserjék között, érdekes információkat tudhatunk meg az Év Fájává választott fajokról, kedvenceink megjelölésével pedig akár a saját erdőnket is létrehozhatjuk. Aki pedig már elég felkészültnek érzi magát, az kvízkérdések megválaszolásával teheti próbára frissen megszerzett tudását.

A bővítéshez kapcsolódóan az Országos Erdészeti Egyesület Facebook-oldalán nyereményjátékot indít. A játék során egy fáról készített, saját fényképet kell posztolni, amelynek faját a játékos sikeresen beazonosította az alkalmazás segítségével. A résztvevők között nyereményeket sorsolnak ki. A játék 2020. szeptember 14-től szeptember 27-ig tart.

További információ:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR