A mikrozöldek fiatal, tápanyagban gazdag növénykék, amelyek gyorsan növekednek és nagyon ízletesek. Téli utánpótlásnak pedig kiválóak!
Ezek a zsenge kis palánták valahol félúton helyezkednek el a csírák és a kifejlett növények között. Szuperélelmiszernek is nevezik őket, könnyen és gyorsan termeszthetőek, akár már az ablakpárkányon vagy a konyhai munkapulton is. Télen is friss zölddel és rengeteg értékes anyaggal látnak el minket.
Mutatjuk az 5 legjobb, energiát adó mikrozöldet!
1. Brokkoli
A brokkolinövénykék valóságos tápanyagbombák. Szulforafánt tartalmaznak, ami gyulladáscsökkentő hatással bír és megelőzésben is szerepet játszik. A mikrozöldek gazdagok A-, C- és K-vitaminban, de az olyan ásványi anyagokban is, mint a kalcium és kálium, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer működéséhez. Tartalmaznak még B-vitamint, folsavat, magnéziumot és mangánt, ami többek közt szíve egészségéért és a megfelelő koleszterinszintért felel.
2. Cékla
A csíráztatott céklamag rengeteg mangánt és folsavat rejt. A polifenoloknak erős antioxidáns hatást tulajdonítanak, ezek a szívbetegségek, daganatok, Alzheimer-kór és különféle krónikus betegségek kialakulásának kockázatát csökkenthetik.
3. Borsó
A borsó csíranövény kb. 25% növényi fehérjét, mind a 8 esszenciális aminosavat tartalmazza, valamint rostban és szénhidrátban gazdag, kevés zsírt is rejt, ugyanakkor jó forrása az A-, B-, B2-, B6- és C-vitaminnak. Emellett vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, szilíciumot és cinket is találunk benne, amik a szív egészségéhez, az immunrendszer működéséhez járulnak hozzá és védik az ereket.
4. Napraforgó
A napraforgó csírája gazdag vitaminokban (A, B-komplex, D, E) és ásványi anyagokban (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium), továbbá esszenciális zsírsavakban és aminosavakban. Antioxidáns tulajdonságai hozzájárulnak a szív egészségéhez, erősítik az immunrendszert, csökkentik a gyulladást, segítik az emésztést és a koleszterinszint szabályozását.
5. Retek
A retek mikrozöldje igazi kincs: kétszer annyi kalciumot és vasat, valamint négyszer annyi magnéziumot tartalmaz, mint maga a retek. Gazdag fehérjében, vitaminokban (A, B1, B2, C, E, K) és ásványi anyagokban (kálium, nátrium, foszfor, cink) is. A szulforafán gyulladáscsökkentő, immunrendszer erősítő, az antioxidánsok, a C-vitamin védelmet nyújt a sejtkárosodással szemben, a rostok pedig elősegítik az emésztést.