Céklacsíra: dekoratív és egészséges

Céklacsíra: dekoratív és egészséges

Tél végi életerő.

A csírák különösen gazdagok értékes tápanyagokban, hiszen bennük van elrejtve az az "erő", ami egy teljes növényke kifejlődéséhez szükséges. Vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok lapulnak a magban, amelyből a nedvesség, oxigén és meleg hatására csíra fejlődik.

Akár gabonafélékből, akár hüvelyesekből vagy zöldségekből is nevelhetünk csírát. Tökéletes téli csemegék, amiket egy ablakpárkányon is termeszthetünk.

ceklacsira dekorativ egeszseges 02

A csírákat ugyan meg is vehetjük készen, a legjobb azonban, ha magunk állítjuk elő! Ez nem egy ördöngösség, egy egyszerű csíráztató tál nagyban megkönnyíti a dolgunkat. Különösen mutatósak a cékla csírái: nem csak egészségesek, de az intenzív vörös száracskákon található kis, zöld levelek szépek is, jól illenek a salátákhoz, de kenyérre is szórhatjuk őket. Ezek a csírák sok folsavat, kalciumot és magnéziumot tartalmaznak.

ceklacsira dekorativ egeszseges 03
Marco Verch Professional Photographer

A saját csíraneveléshez kb. 2 evőkanál csíráztatható (nem kezelt) magot mossunk át és áztassunk be egy félig vízzel töltött csíráztató edénybe. Nagyjából 12 óra elteltével öntsük le a vizet egy szita segítségével. Minden reggel és este öblítsük át a magokat. 17 és 20 °C közötti hőmérsékleten kb. 7-12 napig tart, amíg a csírák készen állnak a fogyasztásra.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR