Teszteltük az emeletes csíráztatót – itt az eredmény

Teszteltük az emeletes csíráztatót – itt az eredmény

Csíratermesztés egyszerre három szinten: ezt ígéri az emeletes csíráztatótál, amely kényelmesen elfér az íróasztal hátsó sarkán. Ha kíváncsi vagy, hogy mi és abból mennyi terem benne, akkor jó hírünk van: végigfotóztuk az egészet.

Elhatároztunk, hogy erre a nyárra fittek és egészségesek leszünk. E terv sikerét részben abban láttuk, hogy magokat csíráztatunk és ehhez beszerzünk egy helyes emeletes csíráztatótálat, amelyikkel már régóta szemeztünk a közeli bioboltban.

Megvettük hát három zacskó csíramaggal egyetemben, és otthon tüstént nekiálltunk a csíráztatásnak.

Étkezési csírák

Fontos tudni, hogy csakis étkezési célra szolgáló magokból kikelt csírákat szabad fogyasztani. A magokat (15-20 g/zacskó) be tudjuk szerezni a már említett bioboltokban, gyógynövény szaküzletekben, kertészeti áruházakban, nagyobb hipermarketekben.

Nem ellenőrizhető helyről származó magokat soha ne csíráztassunk, mert előfordulhat, hogy vegyszerrel kezelték azokat!

Következzen hát lépésről lépésre, hogyan helyeztük üzembe a csíráztatótálat!

A csíráztató edény maga négy részből áll: három lyukacsos tálból, egy pedig mindezek alját képezi. Hogy egyszerre többfajta csírához jussunk, az edény mind a három szintjére helyeztünk magokat - vöröshagymát, zsázsát és retekmagot választottunk -, a legalsó tálba pedig vizet töltöttünk, hogy így biztosítsuk a kellő páratartalmat.

csiraztatotal 01

csiraztatotal 02

csiraztatotal 03

csiraztatotal 04

Első lépésként elmossuk a tálakat. Az egyik zacskó magot apró lyukú szűrőbe vagy az egyik lyukacsos tálba téve folyóvízzel leöblítjük.

csiraztatotal 05

csiraztatotal 06

A maggal teli lyukacsos tálat a vízzel feltöltött zárt aljú edényre helyezzük. Erre helyezzük hasonlóképpen a másik két lyukacsos tálat, így készen is van a három szintes keltetőnk.

csiraztatotal 07

csiraztatotal 08

A legfelső lyukacsos tálkát lefedhetjük egy kistányérral, ha úgy látjuk, nem elég páradús a magoknak a környezet. A csíráztatótálat helyezzük szobahőmérsékletű, világos, de közvetlen napsütéstől mentes helyre.

csiraztatotal 09

A lyukacsos tálakban ébredező magokat minden nap 1-2 alkalommal öblítsük át folyóvíz alatt, és a zárt aljú edényben lévő vizet is cseréljük legalább naponta.

Csíranövénytől függően már 2-3 nap elteltével megjelenhetnek az első világos hajtások.

Aranyérem: retek

Nálunk a retek bizonyult a legigyekvőbbnek, hamar megjelentek a kis csírák. A növekvő növénykéken 2-3 napon belül kifejlődtek a kerek, zöld levelek, amelyek az utolsó nap reggelére még a felettük lévő tálat is megemelték. Kellemesen csípős, markáns íze miatt régóta a kedvencünk.

csiraztatotal 10

csiraztatotal 11

csiraztatotal 14

csiraztatotal 15

csiraztatotal 16

Ezüstérem: zsázsa

Az ezüstérmes a nem kevésbé finom, tormára emlékeztetően enyhén csípős zsázsa lett, amelyikre megelégedésünkre szintén nem kellett sokat várnunk.

csiraztatotal 12

csiraztatotal 17

csiraztatotal 18

csiraztatotal 26

csiraztatotal 19

csiraztatotal 20

Bronzérem: vöröshagyma

A dobogó harmadik helyére az érzékenynek tűnő, de annál áthatóbb hagymaillatot árasztó vöröshagymamag került. Igen ráérősen és komótosan kezdte meg a csírázást, de a végére ő is belejött. Íze a metélőhagymáét idézi.

csiraztatotal 22

csiraztatotal 23

csiraztatotal 24

csiraztatotal 25

csiraztatotal 27

Érdemes megemlíteni, hogy a csírák nyersen jóval több értékes tápanyagot tartalmaznak, mint megfőzve. Ha nem tudjuk egyszerre elfogyasztani az összeset, bedobozolva hűtőben 1-2 hétig tárolhatók.

csiraztatotal 21

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR