Csíratermesztés egyszerre három szinten: ezt ígéri az emeletes csíráztatótál, amely kényelmesen elfér az íróasztal hátsó sarkán. Ha kíváncsi vagy, hogy mi és abból mennyi terem benne, akkor jó hírünk van: végigfotóztuk az egészet.
Elhatároztunk, hogy erre a nyárra fittek és egészségesek leszünk. E terv sikerét részben abban láttuk, hogy magokat csíráztatunk és ehhez beszerzünk egy helyes emeletes csíráztatótálat, amelyikkel már régóta szemeztünk a közeli bioboltban.
Megvettük hát három zacskó csíramaggal egyetemben, és otthon tüstént nekiálltunk a csíráztatásnak.
Étkezési csírák
Fontos tudni, hogy csakis étkezési célra szolgáló magokból kikelt csírákat szabad fogyasztani. A magokat (15-20 g/zacskó) be tudjuk szerezni a már említett bioboltokban, gyógynövény szaküzletekben, kertészeti áruházakban, nagyobb hipermarketekben.
Nem ellenőrizhető helyről származó magokat soha ne csíráztassunk, mert előfordulhat, hogy vegyszerrel kezelték azokat!
Következzen hát lépésről lépésre, hogyan helyeztük üzembe a csíráztatótálat!
A csíráztató edény maga négy részből áll: három lyukacsos tálból, egy pedig mindezek alját képezi. Hogy egyszerre többfajta csírához jussunk, az edény mind a három szintjére helyeztünk magokat - vöröshagymát, zsázsát és retekmagot választottunk -, a legalsó tálba pedig vizet töltöttünk, hogy így biztosítsuk a kellő páratartalmat.
Első lépésként elmossuk a tálakat. Az egyik zacskó magot apró lyukú szűrőbe vagy az egyik lyukacsos tálba téve folyóvízzel leöblítjük.
A maggal teli lyukacsos tálat a vízzel feltöltött zárt aljú edényre helyezzük. Erre helyezzük hasonlóképpen a másik két lyukacsos tálat, így készen is van a három szintes keltetőnk.
A legfelső lyukacsos tálkát lefedhetjük egy kistányérral, ha úgy látjuk, nem elég páradús a magoknak a környezet. A csíráztatótálat helyezzük szobahőmérsékletű, világos, de közvetlen napsütéstől mentes helyre.
A lyukacsos tálakban ébredező magokat minden nap 1-2 alkalommal öblítsük át folyóvíz alatt, és a zárt aljú edényben lévő vizet is cseréljük legalább naponta.
Csíranövénytől függően már 2-3 nap elteltével megjelenhetnek az első világos hajtások.
Aranyérem: retek
Nálunk a retek bizonyult a legigyekvőbbnek, hamar megjelentek a kis csírák. A növekvő növénykéken 2-3 napon belül kifejlődtek a kerek, zöld levelek, amelyek az utolsó nap reggelére még a felettük lévő tálat is megemelték. Kellemesen csípős, markáns íze miatt régóta a kedvencünk.
Ezüstérem: zsázsa
Az ezüstérmes a nem kevésbé finom, tormára emlékeztetően enyhén csípős zsázsa lett, amelyikre megelégedésünkre szintén nem kellett sokat várnunk.
Bronzérem: vöröshagyma
A dobogó harmadik helyére az érzékenynek tűnő, de annál áthatóbb hagymaillatot árasztó vöröshagymamag került. Igen ráérősen és komótosan kezdte meg a csírázást, de a végére ő is belejött. Íze a metélőhagymáét idézi.
Érdemes megemlíteni, hogy a csírák nyersen jóval több értékes tápanyagot tartalmaznak, mint megfőzve. Ha nem tudjuk egyszerre elfogyasztani az összeset, bedobozolva hűtőben 1-2 hétig tárolhatók.