Novemberi gazdanaptár: még akad a kiskertben tennivaló

Novemberi gazdanaptár: még akad a kiskertben tennivaló

Bár a kert lassan már télre készülődik, és a termények zömét leszüreteltünk, novemberben még akad tennivaló a ház körül!

Nézzük, mi minden vár ránk még a kiskertben!

Káposztafélék betakarítása

Érdemes várni a káposzta és a kelbimbó betakarításával, legalább az első fagyig. A káposztafélék ugyanis csak akkor érik el a jellegzetes, édes-aromás ízüket. A levélben raktározódó, íztelen keményítő a fagyos hőmérsékleten cukorrá alakul. De vigyázat, a kelbimbó keménnyé válhat az éjszakai és nappali hőmérséklet erőteljes ingadozása esetén. Emiatt ajánlatos a növényeket fenyő tűlevelekkel védeni az erős napfénytől.

novemberi gazdanaptar 08

A torma szüretelése

A torma csak akkor ad megfelelően vastag rudakat, ha egy évig termesztjük. Ezért ássuk ki a gyökereket, amikor a levelek elszáradnak. A vastagabb gyökerek tökéletesek fogyasztásra. Néhány vékonykábbat ajánlatos kiválasztani, eltávolítani az oldalhajtásokat róluk, és új helyen elültetni őket.

Ideje visszavágni az őszi málnákat

Egyes málnafajták ('Autumn Bliss', 'Himbo Top', 'Polka'), vagy a sárga gyümölcsű 'Golden Bliss'  az egyéves hajtásokon teremnek. A szüretet követően ezért az összes hajtást el kell távolítani. Így a rettegett vesszőbetegségek továbbterjedését is megakadályozhatjuk. A következő évben egészséges, friss vesszők fognak kihajtani a gyökérnyakból. Őszi fajtákkal a kis málnabogarat is könnyebb kicselezni, mert virágzásukkor a bogár már nem rak tojásokat, így augusztustól októberig egészséges (bogár nélküli) gyümölcsöket hoz a bokrunk.

Az egészséges vesszőket komposztálhatjuk, apróra vághatjuk, vagy kerülhet a zöld hulladékba is. Érdemes a hajtások egy részét jövő tavaszig a növényen hagyni. Ezek ugyanis téli szállást biztosítanak a hasznos szervezeteknek, így például a ragadozóatkáknak is. Tavasszal majd innen indulnak útnak, és rögtön rá tudják vetni magukat a levéltetvek, atkák és más kártevők első nemzedékére.

A zöldségágyások kitisztítása

Amelyik zöldségágyás kiürül, azt most érdemes kitakarítani. A spenót és a késői bab gyökerei a földben maradhatnak. Ezek táplálják a talajban lévő élőlényeket, lebomlásuk után finom, omlós föld marad hátra. Az elszáradt, barna leveleket, szárakat szedjük össze. A káposzta maradványait feltétlenül szedjük össze, hogy megakadályozzuk a rettegett gyökérgolyva fertőzését. November közepéig a spárga növényt is le kell vágni, ki kell szedni az ágyásból.

novemberi gazdanaptar 07

Az áfonya metszése

Legkésőbb a negyedik évben szükséges megritkítani az áfonyahajtásokat annak érdekében, hogy a bokrok továbbra is sok, ízletes gyümölcsöt hozzanak. Távolítsunk el minden keresztbe növő, egymást zavaró hajtást, különösen azokat, amelyek a bokor belseje felé nőnek. Minden évben szabaduljunk meg a 3 vagy 4 évnél idősebb hajtásoktól. Az öreg vesszők szürkésbarnák, a kérgük repedezett. A termő, fiatal ágak kérge sima, vörösesek vagy zöldek.

A komposzt ápolása ősszel

Az alacsony hőmérsékleten újra be kell melegíteni a komposztot, hogy megfelelően folyhasson a rothadás folyamat tovább. A szalmafedés és egy réteg fólia véd a hideg, valamint az eső ellen is.

Tároljuk helyesen az almákat

Fontos, hogy miként tároljuk az almákat, már egyes késői fajták csak néhány héttel a szedés után fejlesztik ki igazi aromájukat. 2-4 fokos, hűvös, levegős, világos helyet keressünk, a gyümölcsök lehetőleg ne érjenek össze. Kéthetente ellenőrizzük őket és dobjuk ki a rohadt, beteg, nyomott almákat!

novemberi gazdanaptar 03

Spenót télire

A spenót esetében a vetés határozza meg a szüret időpontját. Az augusztusban elszórt magokból novemberben szedhetünk leveleket. A nitrátfelhalmozódás elkerülése érdekében a rozettákat napfényes napokon, kora délután érdemes levágni. A későbbi magvetések áttelelnek az ágyásban. Egyes fajták még a hó és a fagy mellett is nőnek, az enyhébb, naposabb téli napokon hozzák leveleiket.

Gyümölcsfák: a törzs fehérre meszelése

A sima kérgű gyümölcsfák törzsét ajánlatos fehér mészfestékkel bevonni a tél beállta előtt, ez a réteg megakadályozza, hogy a fagyok és az erős téli napsütés hatására, a felmelegedés következtében berepedezzen a kéreg.

Bodza ritkítása

Amennyiben a következő évben sok gyümölcsöt szeretnénk szüretelni, ősszel erőteljesen meg kell ritkítanunk a bodzabokrunkat. Távolítsunk el minden letermett vesszőt és legfeljebb bokronként 10 fiatal ágat hagyjunk. Az idei ágak hoznak majd a következő évben gyümölcsöt, szüret után pedig újból a fiatal vesszőket kell majd meghagyni. Amennyiben a bogyókat már öregebb ágakon hozza a növény, azok kisebbek lesznek, fokozatosan elaprózódnak.

novemberi gazdanaptar 04

Humusztrágya diólevelekből

A diólevelek rengeteg tannint (csersavat) tartalmaznak, ezért nagyon lassan bomlanak le. A kísérletező kedvűek egy különleges komposztot készíthetnek belőle. Különösen az áfonya, és a savanyú talajt kedvelő hortenziák és rododendronok értékelik ezt a humuszban gazdag trágyát. Azonban ennek előállítása kb. 2 évig tart, még akkor is, ha a leveleket előzetesen összevágjuk fűnyíróval és összekeverjük nitrogénben gazdag fűszálakkal. A friss diólevél azonban nem használható mulcsként!

A japánbirs betakarítása

A Cido  nevű japánbirs magas C-vitamintartalmú, nem véletlenül nevezik az északi citromnak. Ezeket a gyümölcsöket akkor szüretelhetjük, amikor maguktól leválnak az ágról, és jól használhatjuk zselé, ivólé készítésére.

novemberi gazdanaptar 05
M a n u e l

Friss gyökérzöldségek az ágyásból

A késői gyökérzöldségek hálásak a szalmával, komposzttal történő takarásért. A hidegtűrő sárgarépa fajok és a petrezselyemgyökér egészen a tél kezdetéig, sőt enyhébb teleken márciusig a földben maradhatnak. A teljesen télálló feketegyökér és paszternák nem tartanak igényt hideg elleni védelemre, mégis ajánlatos befedni az ágyásokat, hogy a talaj ne fagyjon meg, és akkor is szüretelhessünk, amikor a legkeményebb hidegek vannak. Csak olyan vastagon mulcsozzunk, hogy a levelek kétharmada látható maradjon. Enyhébb napokon a gyökerek növekedhetnek is. A zöldségek minősége, aromája pedig így megőrződik.

novemberi gazdanaptar 06

Fagyvédelem a kínai kel számára

A kínai kel esetében az ültetéstől a szüretig mindössze 8 hét telik el. A késő nyáron földbe kerülő palánták november elejére kövér fejeket fejlesztenek. Azonban ez a gyorsan szüretlehető zöldség sokkal érzékenyebb a hidegre, mint más káposztafélék és ezért védelmet igényel a fagy ellen. Ajánlatos lefedni az ágyást egy kétrétegű takaróanyaggal, így akkor is szedhetjük még a kínai kelt kb. 3 hétig, miután a hőmérséklet 0 fok alá esik.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR