Orchideaápolási 1×1 – az öntözéstől a vágásig

Orchideaápolási 1×1 – az öntözéstől a vágásig

Így lesz egészséges, gazdagon virágzó növényünk.

A gyönyörű orchideák tartás nem ördöngösség, megtanulható. Ha mi is szeretnénk virágözönnel büszkélkedni, tartsuk be az alapszabályokat!

orchidea 1x1 07

Melyik hely ideális számukra?

Vannak igényesebb és könnyebben nevelhető orchideafajták, de általánosságban elmondhatjuk, hogy világos, de nem közvetlen napsütötte helyet kedvelnek. Legideálisabb számukra a keleti vagy nyugati fekvésű ablak. Kerülni kell a dél körüli közvetlen, tűző napot, mert megégetheti a növény leveleit. Az optimális hőmérséklet számukra 18 és 25 °C között van, a levegő páratartalma pedig 50 és 70% között.

orchidea 1x1 02

Mikor és hogyan öntözzük?

Eredeti őshazájukban, természetes élőhelyükön az orchideák az esőerdőkben élnek a fákon. Ne felülről öntözzük, hanem hetente egyszer áztassuk be őket (a téli hónapokban ritkábban). Állítsuk a cserepet max. 5 percre kézmeleg, mészben szegény vízbe. A közeg akkor telítődik, ha már nem látunk több levegőbuborékot. Ezután hagyjuk alaposan lecsöpögni. Ügyeljünk arra, hogy áztatás során ne kerüljön a tőrózsák közé víz, mert ez rothadást okozhat. A következő áztatásig a közegnek ki kell száradnia. Sok orchidea kedveli a vízzel történő permetezést is.

orchidea 1x1 03

Milyen gyakran tápoldatozzuk?

Öntsünk az áztatóvízhez a növekedés és virágzás időszakában minden negyedik héten folyékony orchideatápoldatot. A téli hónapok alatt, novembertől februárig csökkentsük a tápoldatozás gyakoriságát 6-8 hétre.

orchidea 1x1 04

Mennyi időnként szükséges átültetni?

Nagyjából 2-3 évente érdemes kicserélni a szubsztrátot és ha szükséges, átültetni a növényt. Erre megfelelő időpont a kora tavasz, amikor a növény még nem virágzik. Ügyeljünk arra, hogy átlátszó cserepet és durva kéregszubsztrátot használjunk.

orchidea 1x1 05

Levágjuk a léggyökereket – vagy inkább ne?

Soha ne vágjuk le az ép léggyökereket! Ezeket arról ismerjük fel, hogy ducik, vastagok. Ha vízzel permetezzük őket, akkor a külsejük zöld vagy fehér lesz. A léggyökerek fontosak a növény víz- és tápanyagellátásához. Amennyiben szükséges, pl. átültetésnél csak a gyenge, elhalt, elszáradt léggyökereket távolítsuk el.

orchidea 1x1 06

Levágjuk az elszáradt virágokat?

Az orchideánál elég egyszerű a vágási szabály: mindig csak az elszáradt, elhalt részeket vágjuk le. A virágszárakat is akkor nyisszantsuk le, amikor már teljesen elszáradtak. A leveleket is csak akkor távolítsuk el, amikor már minden részük barna. Zöld részeket ne vágjunk le, mert gondok lesznek a tápanyagellátottsággal.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR