A fukszia mint lakótárs: így neveld szobanövényként!

A fukszia mint lakótárs: így neveld szobanövényként!

A fukszia szemet gyönyörködtető virágos dísznövény, amelyet a növénybarátok különösen a lombjából apró ékszerekként alácsüngő, selymes szirmú, élénk színű virágai miatt kedvelnek.

A legtöbbször a szabadban, függő virágkosarakba ültetve neveljük, mivel gyakran megtörténik, hogy a szobanövényként való tartása nem kifejezetten válik sikertörténetté a benti meleg, száraz levegő miatt. Ha azonban elég szerencsések vagyunk és sikerül megteremtenünk az ideális környezeti feltételeket, a lakásunkban is élvezhetjük a fukszia csodás látványát.

fukszia mint szobanoveny 02

Hogyan tartsunk fukszát a lakásban?

Mindenekelőtt a fuksziát olyan cserépbe ültessük, amelyet jó minőségű, bolti ültetőkeverékkel töltöttünk fel. A cserepet állítsuk világos, szórt fénnyel megvilágított helyre, tekintettel arra, hogy a tűző napsugarakat a növény egyáltalán nem viseli jól.

A helyiségnek nappal is hűvösnek kell lennie – ez körülbelül 15-21°C-ot jelent, az éjszakai órákban pedig néhány fokkal még ennél is hűvösebb legyen. Nem árt tudnunk, hogy 24°C felett nem számíthatunk a fukszia virágzására.

A növényt a tavaszi és nyári időszakban öntözzük rendszeresen. Minden alkalommal szükség szerint annyi vízzel lássuk el, hogy a földje enyhén nyirkos legyen, de ne tocsogjon a vízben.

A fukszia kedveli a tápanyagokban gazdag talajt, tehát a rendszeres tápoldatozás mindenképpen az előnyére válik. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy minden öntözővízhez adagoljunk folyékony növénytápszert a használati útmutató szerinti arányban.

fukszia mint szobanoveny 03

A szobanövényként tartott fukszia gondozása ősszel és télen

Ahhoz, hogy a fuksziát felkészítsük a téli nyugalmi időszakra, először is ősszel apránként csökkentsük az öntözővize mennyiségét úgy, hogy fokozatosan növeljük a két öntözés között eltelt időt. Ősszel a növény tápoldatozását is szüntessük be.

A növény a téli hónapokban nagy valószínűséggel lehullajtja a leveleit. Aggodalomra nincs ok, ez természetes jelenség. Vannak kertészek, akik ősszel eleve visszavágják a fuksziát kb. 15 cm-esre.

A növényt költöztessük át egy hűvös, sötét helyiségbe, ahol a hőmérséklet állandóan 7-13°C között van. A téli hónapokban mindössze 2-3 alkalommal öntözzük meg, akkor is csak kevés vízzel.

Tavasszal a cserepet hozzuk vissza egy normál szobahőmérsékletű helyiségbe. Ezzel együtt ismét kezdjük meg a növény rendszeres öntözését és tápoldatozását. Ha a növény gyökere már teljesen benőtte a cserepét, ez az ideális időpont arra is, hogy új, valamivel nagyobb méretű cserépbe ültessük át.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR