Otthoni füstölés: sonka, kolbász, hurka, hal

Otthoni füstölés: sonka, kolbász, hurka, hal

A házi füstölés előtt pácolással készítsük elő a húsokat. Összeszedtük, hogy mit mivel pácoljunk és azután milyen füstölési módszereket használjunk.

Házi füstölés esetén arról beszélünk, amikor a fa közvetlen elégetésével készítünk füstöt és ezzel ízesítjük, tartósítjuk a húsokat, halakat, sajtokat. A főbb füstölési eljárások megismerése és a füstölő típusának kiválasztása után fogjunk bele a húsok előkészítésébe és pácolásába.

Hús előkészítse – pácolás

Száraz pácolás: Akkor ajánlott, amikor egy nagy darab húst tartósítanánk, és utána levegőn szeretnénk szárítani. Só és száraz pácanyagok keverékével a húst jól be kell dörzsölni, majd fellógatni. A keletkező lének le kell tudnia csöpögni. A lógatás legalább 2 hónapig tart és ebbe az időszakba kell a füstölést beiktatni. Tipikus példája a pármai sonka.

Nedves pácolás: A húst be kell dörzsölni a száraz páchoz hasonlóan, majd felöntjük páclével. A lében 4 hétig hagyjuk állni füstölés előtt. Meleg vizes lemosásra itt is szükség van, valamint legalább 1 napos szikkasztásra a füstölés előtt.

Gyorspácolás: A hús belsejébe a sós páclevet tűkkel juttatják be, ezzel lerövidítve a pácolási időt. Házi füstölésnél nem alkalmazott módszer, hagyjuk meg a nagyüzemeknek.

Elhelyezés: a pácolt hússal teli hordót, vödröt, edényt minden esetben hűvös (legjobb a legfeljebb 12 fok körüli, de 5 fok feletti) helyiségbe tegyük. A pince megfelelő hely lehet, ha nem dohos, a páratartalom maximum 75% körül van, valamint nincsen savanyúságokkal, vagy erős szagú anyagokkal teli edények. Fontos még, hogy rágcsálók és rovarok se legyenek, mert a végtermék minőségére igencsak negatív hatással lehetnek.

Füstölő

Füstölés lebonyolítása

Kolbász, szalámi: Az elkészült kolbászokat mielőbb, legkésőbb már másnap füstre kell tenni, addig is hidegen kell tartani. A füstöléshez teljesen száraz keményfát használjunk, fenyő- és nyárfélék kivételével az összes fafajta forgácsa vagy fűrészpora használható. Füstölésnél vigyázni kell arra, hogy a füstölőanyag lángra ne kapjon. A forró füst kiolvasztja a zsírt, üregek keletkeznek, ahol avasodás, penészesedés, romlás léphet fel. A füstölést vékony kolbásznál hideg füsttel kell végezni, 3-5 napon át, vastagkolbásznál 8-10 napon keresztül füstöljünk. Vigyázni kell, hogy szárítás egyenletes legyen, ne kapjon a kolbász kemény kérget, mert a kéreg elválik a puha belső rétegtől, üregek keletkeznek, vagy a belső réteg nem tud kellően kiszáradni, ezáltal a rothasztó folyamatok kifejlődhetnek. Füstölés után a kolbászt megfelelő helyen kell tárolni, télen a megfagyástól, nyáron a kiolvadástól kell óvni férgektől, rágcsálóktól mentes szellős helyen.

Sonka: megegyezik a kolbásznál leírtakkal, leszámítva hogy a húst a füstbe helyezés előtt a sós létől mossuk le. A lemosott húst szárítsuk le ruhával, majd hagyjuk szikkadni. Utána kezdődhet a hidegfüstölés aminek optimális ideje 10-15 nap. A kisebb 3-4 kilós sonkáknak a 10 nap elegendő, míg a 10 kilós hátsó combsonkákat nyugodtan füstölhetjük 15 napon át.

Hal: Füstölhetünk egész halat, vagy csak filét. Ha ügyesek vagyunk és le tudjuk filézni, vagy már eleve filézve vesszük, akkor könnyebb dolgunk van. Egész hal esetén nagyon figyeljünk arra, hogy a pácba helyezés előtt a kopoltyúkat távolítsuk el, mert vért tartalmaz, ami nem szükséges a hal feldolgozásának ezen szakaszában már. A halat be kell sózni, de ez nagyon kényes. Ökölszabályként azt ajánlhatjuk, hogy kilónként 3 órát hagyjuk állni sóban. Tehát egy pisztrángnak 1,5 óra míg egy nagy lazac akár 15 órát is sóban lehet. Fűszerezéshez jó módszer lehet, ha a sózás után lemosott, megszárított halat bedörzsöljük a száraz fűszerkeverékkel (boróka, bors, szegfűbors, koriander), majd füstölés után lekaparjuk. Minimális füstölési idő 6-12 óra a hal méretétől függően.

Mit füstölhetünk még? Sajtot, tojást, whiskey malátát, sörmalátát.

Megenném mind!

Füstöléssel és a hidegfüst generátoros füstölés módszerével kapcsolatos kérdéseire a házi hidegfüstös füstölés szakértője a KemenceMánia szívesen válaszol. www.kemencemania.hu

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK:
- TARTÓSÍTÁSI ELJÁRÁSOK ÉS A FÜSTÖLÉS ELMÉLETE
- FŐBB FÜSTÖLÉSI ELJÁRÁSOK, FÜSTŐLŐK TÍPUSAI ÉS ÉPÍTÉSI MÓDJAI

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR