Paradicsom kalandozások a tengerentúlról a konyhakertig

Paradicsom kalandozások a tengerentúlról a konyhakertig

Legkedveltebb zöldségünk kalandos utat járt be, míg eljutott hazánkba. A mámorító zöldből pirosra váltó paradicsom hihetetlen formagazdagságban áll rendelkezésünkre.

A paradicsom a burgonyafélék népes családjának sarja, testvére többek között a paprikának és a tojásgyümölcsnek. Lágy szárú, egyéves lián-növény. Levelei összetettek, sűrűn mirigyszőrösek, virágai sárgák, álfürtben nyílnak.

Honnan kapta a nevét?

Az éretlen paradicsom kezdetben zöldes, majd pirossá, aranyszínűvé változik. Innen származhat francia elnevezése: a pomme d'ore, azaz aranyalma is. A 17. században poma amoris néven tisztelték, vagyis a szerelem almájának hívták, mert zölden fogyasztva mámorossá tett. Magyar elnevezése a paradicsom almája elnevezésből rövidült. Mátyás királyunk udvartartásánál még úgy vélekedtek róla, hogy "mem tanátsos az Gyümöltsüket enni, mert az ember eszét meg-tsonkítják". Van ebben is igazság, ugyanis az éretlen paradicsom egy solanin nevű mérgező fehérjét tartalmaz, ami bódultságot okozhat. Az érett paradicsom azonban teljességgel ártalmatlan, sőt antioxidáns hatású likopin-, valamint magas cukor- és C-vitamin-tartalma miatt kimondottan egészséges táplálék.

Készül az aszalt paradicsom
Készül az aszalt paradicsom Kaldeneker György konyhájában. Recept itt.

A paradicsom almája

A paradicsom a tengerentúlról érkezett hozzánk. Őshazája Peru, Kolumbia és Chile környékére tehető, termeszteni Mexikóban kezdték. Manapság a világon egymillió hektáron termelik. Kolumbusznak köszönhetően került Európába, először Spanyolországba és Portugáliába, majd Olaszországba, s onnan már csak egy ugrásra volt szüksége, hogy elérje a Kárpát-medencét.

Sok féle-fajta

Mivel a világon a paradicsom az egyik legkelendőbb zöldség, megszámlálhatatlan formában és színben termesztik. A bogyó mérete a 15 grammos miniatűr koktélparadicsomtól a 300 grammos hús- vagy szendvicsparadicsomnak nevezett nehézbombázóig terjedhet. A friss fogyasztású fajtáknál a lapított és gömbalak közti átmenet a jellemző, míg a konzervparadicsom fajtáknál a mechanikai behatásoknak jobban ellenálló szögletes és hosszúkás formák a nyerők.

Paradicsomtorta
Paradicsomtorta Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

A paradicsom apró termésű, balkonparadicsom néven árult fajtáját a konyhakert nélküli városlakók is termeszthetik a teraszon, míg a kerttulajdonosok az indás szárú lugasparadicsommal kísérletezhetnek. A közismert piros bogyójú paradicsom mellett egyre inkább teret nyernek e zöldségnövény sárga színű és különleges alakú változatai is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR